Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 105 ΤΟΝΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Βέροια 10-3-2012
Το αποτέλεσμα; Διατέθηκαν, λίγο πάνω από εκατό τόνοι πατάτες. Στα Βεροιώτικα σπίτια, μπήκαν πατάτες φθηνές και Ελληνικές και καλές. Το πώς έγινε αυτό, το βίωσαν περίπου τρείς χιλιάδες πολίτες που ήταν στον Προμηθέα σήμερα Σάββατο.  Ήταν να μην ξέρεις τι να κάνεις. Να γελάς ή να κλαίς.  Να γελάς για το γεγονός ότι πολίτες καθημερινοί, έγιναν πτώματα από την κούραση για άλλους πολίτες, εθελοντικά. Έβλεπες την ευγένεια σε άλλους, που μέσα στην βροχή, έκαναν υπομονή και είχαν την καλή κουβέντα στο στόμα. Άκουγες το ευχαριστώ όταν οι εθελοντές, φόρτωναν τα τσουβάλια. Χαιρόσουν που συμμετείχες με έναν τόσο απλό τρόπο, στην καλύτερη καθημερινότητα των συμπολιτών. Γελούσες όταν έβλεπες άγνωστοι εκεί μεταξύ τους, προσφέρονταν να βοηθήσουν στη δουλειά. Και οι ώρες κυλούσαν με κόπο πολύ, με προβλήματα πολλά. Τρείς χιλιάδες κόσμος και φυσικά δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Και φυσικά θα υπήρχαν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Ήταν να κλαίς όταν έβλεπες τα σπρωξίματα του πλήθους, την αγένεια κάποιων και τις εξυπνάδες. Ότι τάχα δεν ήταν ο χώρος κατάλληλος, ότι δεν έπρεπε να γίνει έτσι αλλά αλλιώς, ότι, ότι, ότι. Σε τρείς χιλιάδες κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και αυτά. Έ και; Το αποτέλεσμα έχει αξία. Και το σπουδαιότερο αποτέλεσμα είναι ότι συσπειρώθηκαν άγνωστοι μεταξύ τους πολίτες, σε εθελοντική κοπιαστική δουλειά. Δεν σταμάτησαν, παρά όταν κατά τις 3.30΄, άδειασαν και οι τέσσερις νταλίκες.




                Τι να πείς για τους δύο Θόδωρους; Ο ένας μάλιστα έφερε και τον γιό του, Για τον Δήμο, τον Χρήστο, τον Βασίλη, τις Μαρίες , τον Δημήτρη, τον Μπάμπη, τον Αργύρη και τον Φώτη. Τι να πείς; Τι να πείς και για τον άλλον τον Δημήτρη που έφερε κι αυτός τον Γιό του από την Θεσσαλονίκη; Τόσες ώρες, από τις 7 το πρωί, ο Χρήστος για παράδειγμα, ήταν πάνω στον υπολογιστή, για ταυτοποίηση των ονομάτων που παρήγγειλαν. Ο Μπάπμης και οι άλλοι, φόρτωναν. Ατελείωτα. Τέσσερις νταλίκες παρακαλώ. Εθελοντικά. Να μην αναφέρουμε τον κ. Γεωργιάδη από την ΕΑΣ Βέροιας που διέθεσε κλάρκ, εργαζόμενους και παλέτες ; Η διευθέτηση της κυκλοφορίας, ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με μεγάλη υπομονή ήταν σε βήμα σημειωτόν, πάντα θα βρίσκονταν οι έξυπνοι που παρακάμπτοντας και πηγαίνοντας αντίθετα από την ροή, ήθελαν να τελειώσουν αμέσως. Να λοιπόν και το μποτιλιάρισμα. Τα προβλήματα που λέγαμε. Αν ζυγίσουμε όμως το αποτέλεσμα, τα θετικά δηλαδή και τα αρνητικά, δεν το συζητάμε. Τα εύσημα δεν ανήκουν μόνον στους εθελοντές αλλά και σε όλους που συμμερίστηκαν την προσπάθεια και βοήθησαν με την συμπεριφορά τους.
Αυτά τα λίγα για τώρα. Πάμε για άλλα. Και έρχονται κι άλλα. Όμορφα άλλα. Στο χέρι μας είναι η συνέχεια. Όλους εμάς αφορά, εμείς θα το αντιμετωπίσουμε.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ