Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΣΑ ΠΗΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ SIEMENS;



Nα που η αποκάλυψη του MAKEΛEIO.GR στέλνει και τον πολιτευτή Μεσσηνίας απ’ εκεί που ήρθε…

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ(MAKEΛEIO.GR)
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΝΤΩΝΗ;
ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ Η ΝΤΟΡΑ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ, Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, Ο ΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ
ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΣΑ ΠΗΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ; Ή ΝΑ ΣΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΕΜΕΙΣ;
Δώρα μεγάλης αξίας στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στη Κηφισιά, έστελνε τακτικά από τα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι, ο γιος του αρχιδοσίλογου της Κατοχής, Μιχάλης Χριστοφοράκος, φυγόδικος από την ελληνική δικαιοσύνη που είχε καταμιζώσει τον πολιτικό κόσμο με εκατομμύρια μάρκα για να γίνονται τα θελήματα και να "κυκλοφορούν" οι συμφωνίες και τα κόλπα των Γερμαναράδων στην Μπανανία της...
Ντιοανατολικής Ευρώπης. Πολλά τα λεφτά Άρη.

Samaras-tim-2-
Το makeleio.gr έχει στην κατοχή του πλήθος τιμολογίων που έφευγαν από την Siemens Ελλάς με την υπογραφή της γραμματέως του Έλληνα αρχιπροδότη, υπηρέτη των Ναζί, Αικατερίνης Τσακάλου και πήγαιναν ως πεσκέσια και στον τότε επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης που κάνει τον αμόλυντο και τον άσπιλο.
Στη βίλα του στη Κηφισιά.
Διαθέτουμε πλήθος τιμολογίων.
Ενδεκτικά βγάζουμε τρία. Σε ξεχωριστές χρονολογίες. Ιανουάριος 2002, Δεκέμβριος 2005, Δεκέμβριος 2007. Και αναμένουμε από τους εύθικτους της Συγγρού να μας πουν αυτοί πόσα και ποια δώρα είχε λάβει ο μέλλων πρωθυπουργός από τον δοσίλογο και το υπηρετικό προσωπικό του.
Από την δωροληψία αυτή(να χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη;)φαίνεται ότι τα δωράκια κάποιος τα παραλάμβανε. Υπηρέτης Πακιστανός; Ο ίδιος ο Αντώνης με την υπογραφή υπηρέτη; Ας διαλέξουν αυτοί και ας μας ενημερώσουν.
Ερώτημα: Ίδια δώρα είχε λάβει και το Μητσοτακέικο. Και κάποια παραπάνω, και ο Τσίπρας είπε την Ντόρα, χορηγό της Siemens. Toν Σαμαρά πως πρέπει να τον λέμε τώρα;
Samaras-tim-3
Ας μας πουν οι κύριοι της Συγγρού και ο αρχηγός τους. Πόσα δώρα πήραν, ποια και πότε; Και δεύτερον και σημαντικό: Πόσο ευάλωτος είναι κάποιος μετά από μια τέτοια επαφή να ρίξει μια κυβέρνηση ή ας πούμε να υπογραψει μια μεγάλη συμφωνία έναντι ανταλλαγμάτων; Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι η αξία του δώρου. Αλλά η οικειότητα να σου στέλνουν δωράκια και να τα αρπάζεις σαν ζήτουλας πολιτικός.
Έτσι παιδιά;
Απο:Αλεπου του Ολυμπου

ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΝΔ-ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΔΡΑΧΜΗ.....


Έχουν κρυφή ατζέντα με μόνιμη ή "προσωρινή" κατάργηση του ευρώ στην Ελλάδα και διπλό νόμισμα που μπορεί να κάνει τη χώρα μία "Κούβα" μέσα στην Ευρώπη, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ; Δύο από τα κόμματα δηλαδή που εμφανίστηκαν παλαιότερα να υπεραμύνονται του ευρώ αιτιολογώντας μάλιστα έτσι την υπερψήφιση μνημονίων, ενδέχεται τελικά να σχεδιάζουν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ και να την καταντήσουν ωσάν πρώην κομμουνιστική χώρα και μάλιστα αφήνοντας το χρέος στο άλλο νόμισμα το σκληρό ευρώ, (ώστε να αυξάνεται το χρέος έξω και να μειώνονται τα εισοδήματα και ο παραγόμενος πλούτος μέσα στη χώρα);
Συγκεριμένα, εντύπωση προκάλεσε στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, η αναφορά του καθηγητή Δημήτρη Τσομώκου υποψηφίου σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της παράταξης, η αναφορά στη "λύση του διπλού νομίσματος". Ο κ. Τσομώκος είναι συνεργάτης του Ι. Μουμούρα, καθηγητής στο Said Business School του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρος στο Management στο κολέγιο St. Edmund Hall. BA, MA, MPhil, ενώ έχει και διδακτορικό στο Γέιλ των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί στην τράπεζα της Αγγλίας και έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές κεντρικές τράπεζες.

Στο μεταξύ την ίδια άποψη περί μεικτού νομίσματος -την ευρωδραχμή- έχει ως plan Β και ο Γ. Καρατζαφέρης για περίπτωση ανάγκης. Τι ανάγκης δηλαδή; Όπως είπε στο "Πρώτο Θέμα" ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στον οποίο παλαιότερα απέδιδαν την δυνατότητα να προβλέπει μάλλον κακεντρεχώς, με το προσωνύμιο "ο λαγός", θα «είναι ένα νόμισμα περιορισμένου χρόνου», δυο ετών, για να βγει η χώρα από την οικονομική καχεξία που βρίσκεται.

«Αν πάμε στην ευρωδραχμή στην ευρωδραχμή οι εργαζόμενοι λαθρομετανάστες δεν θα μπορούν να βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης και συμπληρώνει ότι το επίσημο νόμισμα της χώρας θα είναι το ευρώ, πως η ισοτιμία θα είναι ένα προς ένα ενώ οι αμοιβές στο εσωτερικό και οι συναλλαγές στο εσωτερικό θα γίνονται με την ευρωδραχμή.

Ναι μόνον που έτσι, όσοι έβγαλαν τα ευρώ έξω θα έρθουν μετά και θα αγοράσουν τις περιουσίες δωρεάν. Αυτό τουλάχιστον, έλεγε ο ίδιος και άλλοι παλαιότερα. Ακόμα χειρότερα, το χρέος θα μείνει στο ίδιο ακριβό νόμισμα την ώρα που οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με υποτιμημένο και πληθωριστικό νόμισμα.  Ποιός το όφελος να μείνεις (υποτίθεται) στην ευρωζώνη, χωρίς να έχεις ευρώ, αλλά ούτε και τη δυνατότητα για δικό σου εθνικό νόμισμα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μετα απο σχεδον 3 χρονια ξεκουρασης και ξαπλας βγηκε ο "Κουρασμενος" να μας πει τι θα κανουμε

Μετα απο σχεδον 3 χρονια ξεκουρασης και ξαπλας βγηκε ο "Κουρασμενος" να μας πει τι θα κανουμε και τι μας ειπε;

"Να στηρίξουν τη ΝΔ και όχι να απέχουν ή να ψηφίσουν μικρότερα κεντροδεξιά σχήματα καλεί με δήλωσή του τους πολίτες, ο πρώην πρωθυπουργός Κωστας Καραμανλής.

«Αν επιλέξουμε την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα σε μικρότερους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην ουσία ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πολίτες χωρίς αριστερό προσανατολισμό θα στήριζαν έτσι την Αριστερά. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα» τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής."
Σωπα ρε Κωστακη μετα την φοβερη σου πορεια ως πρωθυπουργος που καταντησες την χωρα ενα τεραστιο μπουρδελο ηρθες να μας νουθετησεις και ως προς τον τροπο που θα ψηφισουμε;
Τοσα χρονια ησουν μουγγα στην στρουγγα και τωρα θα μας υποδειξεις και τι θα κανουμε.....
Γιατι δεν ανοιγες το στομα σου τοσο καιρο κυριε "Κουρασμενε" να μας πεις τι εγινε με τα βατοπαιδια με την siemens με τον κολλητο σου τον Ρουσοπουλο με την κατασπαταληση και τον ακρατο δανεισμο της χωρας η πιστευεις οτι επειδη το κρατουσες βουλωμενο το στομα σου και ειχες κρυφτει στην Ραφηνα τα ξεχασαμε;
Τιποτα δεν εχουμε ξεχασει κυριε "Κουρασμενε" για αυτο οπως ελεγε και μια ατακα απο τον παλιο ελληνικο κινηματογραφο "ΕΣΥ ΜΠΟΥΛΗ ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΟΥ" για αυτο αντε στην Ραφηνα να συνεχισεις το PLAY STATION  μαζι με τα διδυμα και μην ασχολησε με το τι θα κανει ο Ελληνικος λαος.
Οτι απειχες τοσα χρονια απο την πολιτικη σκηνη της χωρας ενω εχεις τεραστιες ευθυνες για οτι εχει συμβει σου αφαιρει το δικαιωμα να μιλας και να νουθετεις τον κοσμο.
Για αυτο κυριε κουρασμενε αντε στο σπιτι σου και ρουφα το αυγο σου.....

ΤΕΜΠΕΛΗ........

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ:Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους του προγράμματος και τις βασικές πολιτικές, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο / ΜΟΧΠ.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους του προγράμματος  και τις βασικές πολιτικές, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο / ΜΟΧΠ.
Ταδε εφη ο κυριος Αντωνιος Σφουγγαρακης Κομανετσης..
Ετσι θα διαπραγματευτεις το μνημονιο κυριε Αντωνακη;
Προσηλωμενος στους στοχους του μνημονιου;
Ειναι δυνατον να ειστε τοσο μεγαλα πολιτικα καθαρματα;
Και η λαικη βουληση αυτο το 70% που ειπε οχι στο μνημονιο;
Φυσικα το γραφουμε στα παλαιοτερα των υποδηματων μας για να μην πω πουθενα αλλου..
Και επειδη προφανως η προτερα υπογραφη σου δεν ηταν αρκετη για την κυρια Μερκελ και τους υπολοιπους τοκογλυφους επρεπε να στειλεις και μια δευτερη διαβεβαιωση για το ποσο καλος και πειθηνιος υπαλληλος τους θα εισαι οσο για τον Ελληνικο λαο που στεναζει ποιος τον γαμει δεν βαριεσε την εξουσια να εχεις εσυ και η παρεα σου για να κανετε παρτυ πανω στην καμπουρα μας και υπογραφεις οτι σου ζητησουν......
Φοβερη η διαπραγματευση που θα κανεις προσηλωμενος στους στοχους και τις πολιτικες του μνημονιου δηλαδη και αλλο κοψιμο μισθων και συνταξεων και αλλοι φοροι στις πλατες του λαου και αλλα αντιλαικα μετρα .....Γιατι αυτα γραφει το μνημονιο που εσυ δηλωνεις οτι το κομμα σου θα παραμεινει προσηλωμενο στις πολιτικες και τους ορους του μνημονιου.....
Τελικα εισαι ο τελειος οσφυοκαμπτης απο αντιμνημονιακος εχεις μετατραπει σε σφουγγοκολαριο της αυλης της Μερκελ ....
Μπραβο Νενεκο αξιος ο μισθος σου ετσι να συνεχισεις και στο τελος δεν θα βρεις στην καλπη ουτε την ψηφο σου δουλικο της κακιας ωρας........

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ.......ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ..........

 Το τίτλο του μεγαλύτερου «κωλοτούμπα» της ελληνικής πολιτικής σκηνής διεκδικεί επάξια ο εκλεγμένος, από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Γαβριήλ Αβραμίδης.

Ο δημοσιογράφος έχει «περάσει» από οκτώ (!) συνολικά κόμματα τα τελευταία 16 χρόνια, γεγονός που αποκαλύπτει, αν μη τι άλλο, τον διακαή του πόθο για μια βουλευτική έδρα.

Το 1996 εκλέγεται Β' επιλαχών βουλευτής με...
το ΔΗΚΚΙ στην Α' Θεσσαλονίκης. Το 1998 μεταπηδά στο ΠΑΣΟΚ και θέτει υποψηφιότητα με τον τότε Νομάρχη Κ. Παπαδόπουλο. Στη συνέχεια στηρίζει τον υποψήφιο, τότε, Νομάρχη της ΝΔ, Παναγιώτη Ψωμιάδη με τον οποίο η γυναίκα του κατεβαίνει υποψήφια.

Μετά, «κάνει μία στάση» στο κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή για να συστρατευτεί στην πορεία και με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, στον τότε Δήμο Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδη. Το 2010 επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία και κατεβαίνει ο ίδιος υποψήφιος με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τότε, μάλιστα, είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα στη Θεσσαλονίκη καθώς αποκαλύφθηκε πως ο κ. Αβραμίδης ουδέποτε υπήρξε μέλος της ΕΔΗΠΗΤ όπως ισχυριζόταν. Μάλιστα η ίδια η ΕΔΗΠΗΤ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατέρριπτε τους ισχυρισμούς του.

Λίγο καιρό αργότερα βρίσκεται στο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά από όπου θα φύγει στη συνέχεια και θα βρεθεί να συνομιλεί με τους ανθρώπους του Κουβέλη και την Δημοκρατική Αριστερά Θεσσαλονίκης. Δεν τα βρίσκει μαζί τους και έτσι στις 21 Μαρτίου του 2012 ιδρύει το κόμμα των ανέργων.

Λίγους μήνες αργότερα φεύγει από το κόμμα- που ο ίδιος ίδρυσε, και καταλήγει στους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τους οποίους κατάφερε τελικά να εκλεγεί.

Υ.Γ. Φήμες τον θέλουν να έχει συνομιλήσει και με την Ντόρα Μπακογιάννη- προ Σαμαρά εποχής, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται...

Τσίπρας: Να πως θα χτίσουμε τη νέα Ελλάδα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΕΛΟΣ -ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ, ΟΧΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ
Το δίλημμα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» έθεσε για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του που χαρακτήρισε «επεξεργασμένο πολιτικό σχέδιο» της Αριστεράς για «την έξοδο της χώρας από την κρίση, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μιλώντας στην παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «
καταθέτουμε το πρόγραμμα μας στην κρίση του λαού και όχι προς έγκριση στην Τρόικα», χαρακτηρίζοντάς το την μόνη αξιόπιστη πρόταση που αποδομεί στην πράξη το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «σχέδιο-πυξίδα», «οδικό χάρτη για...

την νέα Ελλάδα» και έθεσε το δίλημμα για τις εκλογές: «ή το μνημόνιο ή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το Μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού προκειμένου να ακυρώσουμε το Μνημόνιο». Το πραγματικό δίλημμα είναι, είπε, «Kυβέρνηση Μνημονίου ή Αντιμνημονιακή Προοδευτική Κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ»

Τσίπρας: Μπούμερανγκ η στρατηγική του φόβου από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Για «ψευτοδίλημμα Μνημόνιο ή δραχμή» που είναι «εξυπηρέτηση προς φίλους, που βρίσκονται σε ανάγκη και το ζητούν», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο τηλεγράφημα του Reuters για την παρέμβαση Παπαδήμου στον Μπαρόζο.

Επιτιθέμενος κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «
όλοι τον θυμόμαστε να κομπορρημονει από την τηλεόραση για την σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε με τους δανειστές», και ότι «αυτό που με περηφάνεια έλεγε στις κάμερες, το υπέγραψε λίγο αργότερα στους δανειστές, την μείωση των επικουρικών συντάξεων. Και τώρα μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαίου και της επερχόμενης συντριβής του ζητά μια δεύτερη διαπραγμάτευση».

«
Δεν φτάνει που εξαπάτησε μια φορά το λαό, ζητά να τον εξαπατήσει και μια δεύτερη φορά για να παραδώσει την εντολή του στην κυρία Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος, φυσικός αυτουργός του Μνημονίου

Ως «φυσικό αυτουργό του Μνημονίου και άριστο νομοθέτη της διαπλοκής» χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι έχει κηρύξει πόλεμο στα δικά του νομοθετήματα.

Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα για έξοδο από τη χώρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι είναι εκβιασμός όσα λέγονται περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.


«
Το Μνημόνιο είναι οδηγός για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» αντέτεινε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι φορολογικές απαλλαγές που έγιναν με έμμεσο τρόπο, μέσω της περαίωσης, τα δύο τελευταία χρόνια οδήγησαν σε απώλεια εσόδων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα τα ταμεία να είναι σήμερα άδεια.


«
Οικονομία σε κατάρρευση και άδεια δημόσια ταμεία παραδίδουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο προ της διαγραφόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιούνη».

«
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περιφέρουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους ως φόβητρο» είπε για την προεκλογική στρατηγική των δύο κομμάτων υπογραμμίζοντας ότι τα δύο κόμματα της Μεταπολίτευσης «φεύγουν και παίρνουν μαζί τους τα υποστηρίγματά τους»

«
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φεύγουν. Στη θέση τους έρχεται ή ελπίδα και η προοπτική για τον λαό και τον τόπο μας» ήταν η φράση του και συνέχισε:

«
Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κρύβει τις αδυναμίες της. Εκπροσωπούσαμε το 4,6% μέχρι τις 5 Μάη, γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα διεκδικούμε την εξουσία για να την φέρουμε εκεί που ανήκει στο λαό. Για να αποκαταστήσουμε την λαική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Μικρό υπουργικό συμβούλιο - Τελος στα golden boys

Μικρό υπουργικό Συμβούλιο προαγήγγειλε για τις 18 Ιούνιου, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα βάλουμε τέλος στις στρατιές των συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση, υποκαθιστώντας τη δημόσια διοίκηση και λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

«Θα βάλουμε τέλος στα golden boys που με το δημόσιο χρήμα και με τα bonus που παίρνουν μας κουνάνε το δάχτυλο και απειλούν τον λαό ότι θα χάσουν τις καταθέσεις τους».


Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, στη νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμου, υπογραμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα καταργήσουμε την πράξη 6-28 του Φεβρουαρίου του 2012» που κατεβάζει κατά 22% τους κατώτατους μισθούς και 32% στους νεοεισερχόμενους.


Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε διπλασιασμό του χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας και πλήρη κατάργηση της μετενέργειας.


Τι προβλέπει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε:
  • Φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 4% του ΑΕΠ.
  • Κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα, πρωτίστως σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους
  • Ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
  • Λειτουργία και ενισχυση της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών για τον έλεγχο του κόστους των προμηθειών του Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις
  • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτερος μισθός 22%
  • Αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα με ελάφρυνση των μικρότερων εισοδημάτων. Επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  • Σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και μέγιστη μείωση του στα διατιμημένα τρόφιμα (γάλα, ψωμί, κλπ)
  • Θεσμοθέτηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου
  • Στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό
  • Πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας για την Εθνική οικονομία, Δημόσιων Οργανισμών
  • Εθνική προγραμματική συμφωνία με τους φορείς της ναυτιλίας, με κατάργηση των 58 προκλητικών φοροαπαλλαγών του ναυτιλιακού κεφαλαίου.
  • Υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που εκκρεμεί
  • Αναστολή πληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει έπειτα από διαπραγμάτευση. Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Δημιουργία όρων για την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος
  • Δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες, έκδοση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας
  • Διαπραγμάτευση ενός νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Μεταναστευτικής Πολιτικής
  • Θέσπιση κανόνων στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων. «Η Δημοκρατία έχει κανόνες» τόνισε.
  • Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να σταματήσει το καθεστώς της ατιμωρησίας.
  • Καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής.
  • Μορατόριουμ στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Ελλάδα και Τουρκία πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τον ψυχρό πόλεμο που συνεχίζεται επι δεκαετίες στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά

Δεν λέμε ότι "Λεφτά υπάρχουν"
, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν, χωρίς τις στυγνές περικοπές του Μνημονίου» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας: «Καλούμε όλο το λαό να ενωθεί, με λογισμό και με όνειρο για να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα.»

Το Bloomberg αναρτά τη Δραχμή σε πίνακα συναλλαγών

Σε πίνακα με ισοτιμίες νομισμάτων που εμφανίστηκε στο Bloomberg για πρώτη φορά από το 2001 από τότε δηλαδή που το ευρώ έγινε το νέο νόμισμα της Ελλάδας, εμφανίστηκε η Δραχμή ως εναλλάξιμη αξία. Η φωτογραφία την οποία τράβηξε ένας συναλλασσόμενος κάνει το γύρο του κόσμου. Από το Bloomberg ανακοινώθηκιε απλά ότι «πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία η οποία έχει την έννοια της δοκιμής».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Ισπανία βάζει φωτιά στο ευρώ και τον πλανήτη

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σε ότι αφορά την οικονομική καταστροφή, είναι ένα απλό "ψιλόβροχο" σε σχέση με τον τυφώνα που λέγεται Ισπανία και ήδη πλήττει με τις "παρυφές" του την Ευρώπη και παγκόσμιες αγορές. Θα πούμε μόνο ένα νούμερο για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος: 300 δισ. ευρώ δανείστηκαν οι ισπανικές τράπεζες για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, με εχέγγυο της ΕΚΤ και επιτόκιο μόλις 1%. Και πάλι βουλιάζουν. Συνολικά 19 δισ. ευρώ πρέπει να δαπανηθούν μόνο για την Bankia.
Και αυτά φαίνεται να είναι μόνο η αρχή. Η Ισπανία από την στιγμή που η κρίση ενταθεί (το μόνο βέβαιο, αφού δεν αλλάζει η πολιτική της Γερμανίας) κινδυνεύει με πολιτειακή διάλυση.
Η Ισπανία είναι μια ομοσπονδία διαφορετικών λαών της ιβηρικής χερσονήσου (Κέλτες, Καταλωνοί κλπ), που κατάφερε να επιβιώσει είτε με το μαστίγιο (δικτατορία Φράγκο) είτε με το "καρότο" (οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 30 χρόνων). Το πάθος των Καταλανών και των Βάσκων για ανεξαρτησία, είναι δεδομένο και ελεγχόταν μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αυτονομίας που είχαν. Τώρα η Καταλωνία, μεγαλύτερη οικονομία σε μέγεθος από την Ελλάδα, πτώχευσς.
Η τρόϊκα απαιτεί από την ισπανική κεντρική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνίες λιτότητας, που θα δεσμεύουν τους Καταλανούς, τους Βάσκους και όλους γενικά τους Ισπανούς.

Στην ουσία ζητούν την επαναφορά του συγκεντρωτισμού και την αναδίπλωση της αποκέντρωσης, έτσι ώστε η κεντρική κυβέρνηση, μέσω του προϋπολογισμού, να ορίζει το τι θα πρέπει και το τι δεν θα πρέπει να κάνουν οι επιμέρους τοπικές διοικήσεις. Θα τα δεχθούν αυτά, την στιγμή που θεωρούν υππεύθυνη για την καταστροφή τους την κεντρική κυβερνηση, ειδικά οι Καταλωνοί; Ή θα ξεσπάσει μια λαϊκή αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει στην απόσχιση, όπως αγωνίζονται οι βάσκοι  από το 1975 και μετά;
Ο Μάθιου Λιν, αναλυτής στη Strategy Economics, σε άρθρο του στο Marketwatch παραθέτει έξι λόγους, για τους οποίους συμφέρει την Ισπανία να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

1) η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. 2) η Ισπανία έχει ήδη κουρασθεί από τα μέτρα λιτότητας. 3) η Ισπανία διαθέτει πραγματική οικονομία. 4) η Ισπανία είναι πολιτικά ασφαλής. 5) η Ισπανία έχει ευρύτερους ορίζοντες, λόγω των ισπανόφωνων οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ.

Ως 6ο επιχείρημα, ο κ. Λιν υποστηρίζει ότι η συζήτηση (περί παραμονής ή αποχώρησης από την ευρωζώνη) έχει ήδη αρχίσει, με αρκετούς οικονομολόγους να θεωρούν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το ίδιο το ενιαίο νόμισμα και ότι η Ισπανία θα ήταν καλύτερα εάν επέστρεφε στην πεσέτα. «Ίσως το Spexit να συμβεί πριν από το Grexit», καταλήγει ο κ. Λιν.

Το άρθρο του αμερικανικού διαδικτυακού περιοδικού Slate αναφέρει πως, "το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα, της οποίας η κατάσταση αποκαλείται «ψιλοπράγματα», αλλά η Ισπανία"

Χωρίς να είναι κάποιος «αισιόδοξος» θα έπρεπε να μπορεί να αντιληφθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν τόσο ή μόνο, εμπόδιο για το μέλλον της ίδιας, αλλά ολόκληρου του σχεδίου που ονομάζεται ευρωζώνη. Μάλιστα, δεν θα κόστιζε και πολλά, λέει ο κειμενογράφος, ούτε και θα δυσκόλευε κάποιον, το να φανούν λίγο πιο γενναιόδωροι με την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι λοιποί δανειστές της.

"Αν δει κάποιος την Ισπανία, αντιλαμβάνεται ότι τα μεγέθη διαφέρουν και πρόκειται για μια τεράστια οικονομία και μία μεγάλη χώρα, το οικονομικό σχέδιο διάσωσης της οποίας θα κόστιζε πολλά. Εκτός αυτού, μάλλον είναι λίγοι όσοι απατώνται, πιστεύοντας πως η ευρωζώνη θα άντεχε χωρίς την Ισπανία, κάτι το οποίο δεν ισχύει και με την περίπτωση της Ελλάδας, κατά βάση, λόγω διαφορετικών μεγεθών των δύο αγορών. Η στιγμή της αλήθειας είναι κοντά, αν όχι ήδη εδώ, αφού είναι αναγκαίο για όλους όσους θέλουν μια νομισματική ένωση στην Ευρώπη, να αναλογιστούν πόσο κοστίζει η διατήρηση και συντήρηση της ένωσης αυτής και αν αξίζει τον κόπο, Αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται στην Ευρώπη είναι σαν κινηματογραφική ταινία, όπου (σε αργή φάση) το τρένο πάει να πέσει από την γέφυρα! Δυστυχώς, η Ισπανία είναι πολύ κοντά στην καταστροφή" καταλήγει το State.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ:

- Η Ισπανία είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση

- Η Ισπανία είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση

- Η χώρα δεν είχε κανένα ουσιαστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Όπως και καμία από τις Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία. Μόνο στην Ελλάδα κατηγορούνται οι επενδύσεις για την ασφάλειά της, ότι υπονόμευσαν την οικονμία της. Από αυτούς που θέλουν να καταπέσει και η τελευταία ασπίδα γιατον ακρωτηριασμό της και την αρπαγή του πλούτου της.
Μετά από την κατάρρευση οι μοναδικές "λύσεις" που υπήρξαν αφορούσαν τις ... τράπεζες! Η ΕΚΤ θα δέχεται ισπανικά ομόλογα ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δισ. με επιτόκιο 1%. Όλα αυτά ενώ η ανεργία φτάνει στην χώρα το 26%! Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνεργοι! Η μεγαλύτερη κοινωνική βόμβα σε δυτική χώρα.

Επίσης το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης) – χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές, κάτι που έχουν πετύχει και οι Έλληνες τραπεζίτες. Δηλαδή πληρώνουν οι λαοί τις επιχειρήσεις των τραπεζιτών. Και επίσης σκαρφίστηαν και το εξής ιδιοφυές: Οι τράπεζες, θα δανείζονται από το ισπανικό κράτος και θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Οι πτωχευμένες τράπεζες μετέφεραν λοιπόν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός φορολογούμενος δανείζεται από το EFSF.

Αυτές δεν είναι ούτε νομισματικές ενώσεις, ούτε η επιχείρηση διάσωσης της Ισπανίας ή της Ελλάδας αφρούν τους πολίτες. Αφορούν μόνο τους τραπεζίτες. Και αυτό είναι αφόρητο...

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Επιστολή Τζήμερου στη Μέρκελ: «Αν ήμουν στη θέση σας θα έλεγα να πάει στο διάβολο η χώρα αυτή»

Ολόκληρη την επιστολή που είχε ως παραλήπτρια την Γερμανίδα καγκελάριο τον Οκτώβριο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά», Θάνος Τζήμερος.
Ο Τζήμερος απευθύνεται στην Άνγκελα Μέρκελ αποκαλώντας την «εξοχότατη», ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εάν βρισκόταν στη θέση της θα αντιμετώπιζε την Ελλάδα αδιάφορα, σημειώνοντας πως θα έλεγε χαρακτηριστικά «να πάει στο διάβολο αυτή η χώρα».
Τι γράφει για το ελληνικό κράτος, για τις «δύο Ελλάδες» και το λαό, τη φοροδιαφυγή, τα σκάνδαλα, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους.

"Εξοχότατη,
Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κάνετε να προσφέρετε αίμα στην Ελλάδα, για να βγει από την εντατική, αλλά, όπως διαπιστώνετε κάθε μέρα, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η αιμορραγία: το διεφθαρμένο, σπάταλο, και εχθρικό σε κάθε προσπάθεια παραγωγής, κράτος. Αν δεν έχετε βρεθεί σε ελληνική υπηρεσία ζητώντας ένα οποιοδήποτε πιστοποιητικό δεν μπορείτε να φανταστείτε ούτε τον βαθμό της διαφθοράς ούτε την έκταση του παραλογισμού αυτού του καφκικού μηχανισμού. Το κράτος αυτό που αποτελείται κατά κύριο λόγο από τους πρώην αφισοκολλητές των δύο κομμάτων τρώει, όπως ο γύπας στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», τα σπλάχνα του παραγωγικού δυναμικού αυτής της χώρας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες: Ελλάδα δεν είναι μόνο οι απατεώνες πολιτικοί και οι γραφειοκράτες που μας έχουν κάνει να ντρεπόμαστε για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο δυναμικό ευφυών, δημιουργικών, εργατικών και ηθικών ανθρώπων που στραγγαλίζονται κάθε μέρα από την κομματική μαφία. Αν στην Ιταλία η Μαφία έχει συναλλαγές με το κράτος, στην Ελλάδα, Μαφία είναι το ίδιο το κράτος! Όλα αυτά τα χρόνια, οι πολιτικοί σε συνεργασία με τους εργολάβους δημοσίων έργων που είναι παράλληλα ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, κλέβουν ασύστολα τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και τους φόρους όσων Ελλήνων δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ενώ προσφέρουν εξοργιστική ασυλία σε κάθε γκάγκστερ του συναφιού τους.
Τι θα κάνατε εσείς αν ακούγατε τον εφοριακό που ήρθε στην επιχείρησή σας για έλεγχο και τα βρήκε όλα άψογα, να σας λέει ότι είναι αδύνατον να γυρίσει στην εφορία με «άδεια χέρια» και ότι πρέπει οπωσδήποτε να γράψει πρόστιμο και να πάρει κι αυτός τη μίζα του; Κι όμως, υπάρχουν πολλοί πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που παραιτήθηκαν γιατί δεν άντεχαν να περνούν όλη τη ζωή τους σε ένα γραφείο χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτε, παρά μόνο ρουσφέτια διορισμών και παρανομιών με την ευλογία του πολιτικού τους προϊσταμένου!
Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας σήμερα στην Ελλάδα που να θυμίζει δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Η Παιδεία, το μέλλον κάθε χώρας είναι πεδίο αισχρής συναλλαγής καθώς οι φοιτητές με νόμο του Ανδρέα Παπανδρέου που μόλις τώρα καταργήθηκε, ψήφιζαν για τους Πρυτάνεις και πουλούσαν τις ψήφους τους με αντάλλαγμα τα θέματα στις εξετάσεις και τις θέσεις για τις διδακτορικές διατριβές.
Οι αγρότες όλα αυτά τα χρόνια, με πολιτική κάλυψη, εξαπατούσαν την Ε.Ε εμφανίζοντας εκτάσεις που δεν καλλιεργούσαν και ψεύτικη παραγωγή για να εισπράτουν τις επιδοτήσεις, ενώ τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων αντί να αξιοποιηθούν στην αναμόρφωση των καλλιεργειών και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής γινόντουσαν πολυτελή αυτοκίνητα και γλέντια στα νυχτερινά κέντρα της επαρχίας.
Με ένα τέτοιο όργιο παρανομίας δεν είναι καθόλου περίεργο που ο μεγαλύτερος παράνομος στην Ελλάδα είναι το ίδιο το κράτος μη εφαρμόζοντας τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει. Δεν πληρώνει ποτέ εμπρόθεσμα, οδηγώντας επιχειρήσεις σε κλείσιμο και επιχειρηματίες στην αυτοκτονία (κυριολεκτικά: αναφέρομαι σε πραγματικά περιστατικά) δεν τηρεί τις συμφωνίες του, δεν επιστρέφει το ΦΠΑ (χρωστάει αυτή τη στιγμή 6 δις ευρώ) ενώ αν κάποιος πολίτης στραφεί νομικά εναντίον του εξοντώνεται οικονομικά από την «Δικαιοσύνη» η οποία χρειάζεται 20 περίπου χρόνια για να ολοκληρώσει μια απλή αίτηση αποζημίωσης.
Ξέρετε ότι υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις που το κράτος έχει δεσμεύσει για απαλλοτρίωση το 1990 και ακόμα δεν έχει αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες της, παρότι υπάρχει νόμος που το υποχρεώνει να το κάνει; Ταυτόχρονα εδώ και χρόνια, τις δημόσιες εκτάσεις τις οικειοποιούνται και τις πωλούν συμμορίες κρατικών υπαλλήλων στις πολεοδομίες και τις δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με επίορκους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και πολιτικούς «νονούς».
Είναι τόσο μεγάλα τα έσοδα των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που διευθυντές εφοριών με πολύ «ψωμί» αφού πρώτα έτρωγαν όσα μπορούσαν, λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν έβγαζαν στη δημοπρασία τη θέση τους την οποία πουλούσαν σε όποιον διευθυντή «φτωχής» εφορίας έδινε την μεγαλύτερη προσφορά! Τυπικά η πώληση καλύπτονταν με αμοιβαία μετάθεση.
Κανένας ηθικός και αξιοπρεπής άνθρωπος δεν δέχεται να εργαστεί σε τέτοιο περιβάλλον. Έτσι, ο Δημόσιος Τομέας καταλήφθηκε από τους κομματικούς στρατούς οι οποίοι, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, έχουν κοινά χαρακτηριστικά:
θεωρούν ότι πληρώνονται επειδή υποστηρίζουν τον βουλευτή που τους διόρισε και όχι επειδή οφείλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό
οι περισσότεροι είναι αμόρφωτοι και χαμηλής νοημοσύνης, χωρίς καμία ικανότητα αλλά και διάθεση για εργασία
έχοντας στενή επαφή με την εξουσία λειτουργούν υπεράνω νόμων και αισθάνονται πως ό,τι κι αν κάνουν οι πολιτικοί φίλοι τους θα τους καλύψουν
οι πιο πονηροί από αυτούς εκμεταλλεύονται την πολυνομία και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία για να στήσουν συμμορίες κλοπής εκατομμυρίων από τα ταμεία του Δημοσίου ενώ οι λιγότερο δικτυωμένοι απαιτούν από τους πολίτες χρήματα απλώς και μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό τον παράνομο, αλλά ευρύτατα διαδεδομένο χρηματισμό ο λαός τον βάφτισε «γρηγορόσημο». Αν δεν πληρωθεί στον υπάλληλο, η υπόθεση του πολίτη θα αφεθεί να λιμνάσει στο απέραντο τέλμα της γραφειοκρατίας για χρόνια ή και δεκαετίες!
Είναι προφανές ότι το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του πολιτικού κόσμου είναι να διατηρεί αυτό το καθεστώς εκβιασμών και παρανομίας. Δύο περιπτώσεις, τα αυθαίρετα και οι φοροδιαφυγή είναι case studies. Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ εκτενέστερα, γιατί η ουσία κρύβεται και στις λεπτομέρειες.
Αυθαίρετα
Στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός. Τα πρώτα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά τον εμφύλιο, στη δεκαετία του '50 κυρίως από κυνηγημένους αριστερούς που έφυγαν από την επαρχία και προσπαθούσαν να φτιάξουν τη ζωή τους όπως – όπως στην ανωνυμία της Αθήνας. Όμως στη συνέχεια αυθαίρετα έχτιζαν οι πάντες, παντού: σε παραλίες, σε δάση, σε δημόσια γη, σε καμένες εκτάσεις, ή καταπατώντας ιδιοκτησίες άλλων που δεν μπρούσαν να ελέγχουν συχνά τα οικόπεδά τους διότι ήταν π.χ. μετανάστες στην Αμερική. Πολλά από αυτά εξυπηρετούν πραγματικές οικιστικές ανάγκες: η Αθήνα του 2011 προφανώς δεν μπορεί να έχει τα όρια της Αθήνας του 1950 και ο πλεονάζων πληθυσμός κάπου θα πρέπει να στεγαστεί. Ποτέ όμως το επίσημο κράτος δεν όρισε πού και πώς μπορείς να χτίσεις και πού όχι. Η Ελλάδα είναι άλλωστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν διαθέτει ακόμα Εθνικό Κτηματολόγιο. Κάθε φορά, μάλιστα που κάποιος πολιτικός, μεμονωμένα, αναλάμβανε σχετική πρωτοβουλία, όπως το 1983 ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, αποπέμπονταν από την κυβέρνηση. Παράξενο; Καθόλου! Τα αυθαίρετα είναι εδώ και 30 χρόνια μια τεράστια βιομηχανία με πολλά δις ευρώ ετήσιο τζίρο – φυσικά μαύρο, τον οποίο καρπώνονται οι συμμορίες σε πολεοδομίες, νομαρχίες, Δήμους, Δασαρχεία, Υπηρεσίες Ηλεκτρισμού, Ύδρευσης, Αποχέτευσης κ.λ.π. για να κάνουν τα «στραβά μάτια».
Μάλιστα, σε περιοχές αυθαιρέτων, υπάρχουν και διαφημίσεις μεσολαβητών που θα «κανονίσουν το θέμα» με την ΔΕΗ την ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.! Αλλά και το ίδιο το κράτος χρησιμοποιεί τους αυθαίρετους οικιστές ως όμηρους κάθε φορά που χρειάζεται πρόσθετα έσοδα. Σύμφωνα με τον νόμο Τρίτση του 1983 καθορίζονταν με σαφήνεια και αυστηρότητα οι όροι νομιμοποίησης των μέχρι τότε αυθαιρέτων ενώ όλα τα αυθαίρετα από εκείνη την ημερομηνία και μετά, θεωρούνται κατεδαφιστέα.
Όμως από το 1983 έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αττική έχουν χτιστεί 100.000 αυθαίρετα. Πόσα κατεδαφίστηκαν; Κανένα! Κάθε 5-6 χρόνια παίζεται το ίδιο έργο: μια κυβέρνηση που χρειάζεται χρήματα λέει «ως εδώ, πληρώστε για να σώσετε τα σπίτια σας, αλλά από δω και μπρος όλα θα κατεδαφίζονται». Ακόμα και η σημερινή «εκσυγχρονιστική», υποτίθεται κυβέρνηση το ίδιο ακριβώς έκανε: δημιούργησε τον Απρίλιο του 2010 μια υπηρεσία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων, η οποία πήγε με τον πρωθυπουργό επικεφαλής και με όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία και κατεδάφισε ένα νυχτερινό κέντρο! Αυτό ήταν όλο! Στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι χρειάζονται χρήματα και επανέλαβαν το ίδιο κόλπο με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων: πληρώστε για να μην σας ενοχλήσουμε! Μάλιστα είναι τέτοια η ξεφτίλα και του επίσημου Κράτους, που σε όσους πληρώσουν δεν θα δώσουν χαρτιά νομιμοποίησης, αλλά αναστολή κατεδάφισης για 30 χρόνια! Και μέσα σ' όλα αυτά έρχεται μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί όλα τα αυθαίρετα μετά τον νόμο Τρίτση του 1983 κατεδαφιστέα και αντισυνταγματικούς τους νόμους όλων των ετών από το 1983 και έπειτα που τα νομιμοποιούσαν έναντι είσπραξης προστίμου! Η απόλυτη σχιζοφρένεια!
Φοροδιαφυγή
Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, φόρους πληρώνεις όχι επειδή το όρισε ο Μωυσής με τις 10 εντολές, αλλά για να χρηματοδοτείς τις Δημόσιες Υπηρεσίες οι οποίες υποτίθεται εξυπηρετούν και προστατεύουν τον πολίτη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, το 85% των φόρων καταλήγουν σε παράνομους διορισμούς σπατάλες και μίζες. Ένας δρόμος κοστίζει 6 φορές περισσότερο απ' όσο ένας αντίστοιχος των ίδιων προδιαγραφών σε κάποιο άλλο κράτος της Ε.Ε. Όσο για το τι είδους Υπηρεσίες προσφέρονται στους πολίτες, έχω ήδη γράψει αρκετά. Το ίδιο το φορολογικό είναι τερατωδώς άδικο, παράλογο και αντιφατικό, και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά αλλάζει κάθε λίγους μήνες (μέσα στο 2011 ψηφίστηκαν 11 φορολογικά νομοσχέδια!). Οι εφοριακοί και να θέλουν δεν μπορούν να μάθουν όλες αυτές τις αλλαγές, ενώ ο ο πολίτης αισθάνεται όπως κάθε θύμα ένοπλης συμμορίας εκβιαστών: πρέπει να πληρώσει γιατί το Κράτος θα του κάνει κακό αν δεν πληρώσει, ξέροντας ότι τα χρήματά του θα καταλήξουν στις τσέπες των φίλων του κόμματος και στις βίλες των πολιτικών.
Επίσης πρέπει να κρατήσεις χρήματα για να πληρώσεις τον εφοριακό που θα σου κάνει έλεγχο, τον γιατρό που θα σε εγχειρήσει, τον υπάλληλο που θα σε «εξυπηρετήσει». Έτσι η φοροδιαφυγή έχει και λογικό και ηθικό έρεισμα, σαν τα χρήματα που αρνείται να δώσει ένας Σικελός στην Μαφία. Επίσης, η κυρίαρχη ιδεολογία που επέβαλαν το ΠΑΣΟΚ, τα σταλινικά κόμματα της αριστεράς, αλλά ασπάσθηκε και η λαϊκίζουσα Νέα Δημοκρατία είναι πως επιχειρηματίας = εχθρός του λαού και κέρδος = κλοπή. Σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης (τουλάχιστον) το επιχειρείν δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια εμφανή εχθρότητα.
Η πολυνομία, οι 100 φορείς που είναι αρμόδιοι και θα πρέπει να πάρεις τις υπογραφές τους για να φτιάξεις έναν στάβλο, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιτίθενται σε οτιδήποτε χαλάει τη νιρβάνα τους, οι οικολόγοι που θα ανακαλύψουν ότι οι έλικες των ανεμογεννητριών ενοχλούν τις μέλισσες (ναι, έτσι έγινε!) και θα καταθέσουν προσφυγή, τα δικαστήρια που για να μην φανούν «φίλοι του κεφαλαίου» θα διατάξουν αναστολή των εργασιών έχουν διώξει δισεκατομμύρια επενδύσεων από αυτή τη χώρα. Όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν και λειτουργούν υφίστανται διαρκή πόλεμο από την απίστευτα παράλογη νομοθεσία (μπορώ να σας ενημερώσω για εκατοντάδες νόμους που θα ζήλευε κι ο Ιονέσκο!) τους ελεγκτές που θέλουν το λάδωμά τους, ενώ το θεσμικό πλαίσιο, που αλλάζει συνεχώς, δεν τους αφήνει να ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο. Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση να επιβραβεύει όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους, τους απομυζεί κάθε φορά που χρειάζεται έσοδα με έκτακτους φόρους, απίθανες εισφορές και ληστρικά ποσοστά φορολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό το απόλυτα ανήθικο και βλακώδες, μακροοικονομικά, σύστημα της «περαίωσης» – ελληνική πατέντα: επειδή το Κράτος δεν μπορεί ούτε να εισπράξει ούτε να ελέγξει, κάθε 2-3 χρόνια λέει στους φορολογούμενους: ελάτε να πληρώσετε ένα ποσό για κάθε έτος και δεν θα σας ελέγξουμε! Αλλά αυτή θα είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε αυτό. Το κάνουν κάθε 2-3 χρόνια!
Είναι προφανές ότι όσοι έχουν αποκρύψει μεγάλα εισοδήματα πληρώνουν ευχαρίστως, όσοι έχουν κρύψει λίγα πληρώνουν με δυσφορία, ενώ όσοι δήλωσαν τα πάντα αισθάνονται ακόμα μια φορά εξαπατημένοι, ενώ έχουν επιπλέον και τον φόβο του ελέγχου που δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει χωρίς «κάτι να πάρει». Ουσιαστικά, το ίδιο το κράτος σε ωθεί στη φοροδιαφυγή. Κι όμως το να πιαστούν οι κραυγαλέες τουλάχιστον περιπτώσεις (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνδικαλιστές) είναι πάρα πολύ απλό: αρκεί η διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.
Γιατί δεν το αποφασίζει καμμία κυβέρνηση; Διότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν το άνοιγμα και των δικών τους λογαριασμών! Οπότε θα ξηλωθεί όλο το πουλόβερ της διαφθοράς και της διαπλοκής! Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ένας δημοσιογράφος άρχισε να βιντεοσκοπεί με κρυφή κάμερα περιπτώσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών, η Βουλή αντέδρασε με πρωτοφανή ταχύτητα ψηφίζοντας νόμο που απαγορεύει την δημοσιοποίηση αυτού του υλικού, ορίζει ότι τα δικαστήρια δεν θα το λαμβάνουν υπόψη και τιμωρεί τον δημοσιογράφο για παράνομη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων! Αν μάλιστα η δημοσιογραφική έρευνα ενοχλήσει περισσότερο, η λύση είναι η δολοφονία, όπως συνέβη πρόσφατα με τον αμφιλεγόμενο αλλά ενοχλητικό για πολλούς Σ. Γκιόλνα.
Μόλις τώρα, η είσοδος μηχανογραφικών συστημάτων σε κάποιους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης (οι περισσότερες Υπηρεσίες δεν διαθέτουν καν μηχανογράφηση) αποκάλυψε απίστευτα πράγματα. 4500 πεθαμένοι (κάποιοι από το 1975!) συνέχιζαν να πληρώνονται! Είναι τέτοια η αδιαφορία των Δ. Υπαλλήλων, που κανένας δεν αναρωτήθηκε, από περιέργεια έστω, ποιος είναι αυτός ο παππούς που, με χρονολογία γέννησης 1890, είναι ακόμα ακμαίος και πηγαίνει στην Τράπεζα κάθε μήνα να εισπράξει τη συνταξή του! Τώρα μάθαμε επίσης για τη βιομηχανία παραγωγής δήθεν «αναπήρων» με συμμετοχή γιατρών και νομαρχιακών υπαλλήλων που έφτασε να δώσει σύνταξη τυφλού σε τερματοφύλακα ποδοσφαιρικής ομάδας!
Ωστόσο κανένας ακόμα δεν έχει θίξει τις συντάξεις που δίδονται σε ανύπαντρες κόρες αξιωματικών, σε όλη τους τη ζωή, ακόμα κι αν εργάζονται! Ούτε τις συντάξεις σε δήθεν αντιστασιακούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίοι τότε δεν είχαν καν γεννηθεί! Εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται: γυναίκες που δούλεψαν μόλις 15 χρόνια αν είναι μητέρες έστω και ενός παιδιού, 45άρηδες στρατιωτικοί, 55 ετών δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή, λέει, έχουν «ώριμο» δικαίωμα, την ίδια στιγμή που η χώρα βουλιάζει από τα χρέη. Ο ελληνικός στρατός έχει περισσότερους συνταξιούχους στρατηγούς από τον στρατό των HΠΑ!
Μια τέτοια κρατική «φιλοσοφία» είναι επόμενο να αδιαφορεί παντελώς για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας. Πριν μερικές μέρες, στον καταχρεωμένο ΟΣΕ, συνέβη μια απίστευτη κλοπή: άγνωστοι (;) έκλεψαν έξι ολόκληρες ντιζελάμαξες, κάθε μία από τις οποίες ζυγίζει 50 τόνους, βαγόνια αλλά και δεκάδες μέτρα σιδηροτροχιάς! Οι κλέφτες τα τεμάχισαν όλα αυτά, με σκοπό την εκποίησή τους ως σκραπ, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας!
Η λέξη τιμωρία απουσιάζει από το λεξιλόγιο της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ένας δραστήριος και τίμιος Ανώτατος Δικαστικός, που προσπαθεί να φωτίσει, τουλάχιστον, αυτό το καρκίνωμα:
- Παθολόγος Γενικού Νοσοκομείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εγκατέλειπε τη θέση του, αφήνοντας παράνομα ως αντικαταστάτη, ειδικευόμενο γιατρό, με μικρότερη εμπειρία. Ως αποτέλεσμα, ασθενής που εισήχθη με πονοκέφαλο πέθανε λόγω λανθασμένης διάγνωσης. Ποινή: Καμμία!
- Υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ποινή: Καμμία!
- Υπάλληλος πανεπιστημίου, υπεύθυνος για την παραλαβή πετρελαίου, παρήγγειλε τεράστιες ποσόστητες τις οποίες έκλεβε και πουλούσε στην αγορά. Η ζημιά που προκάλεσε στο Πανεπιστήμιο ήταν 7.000.000 ευρώ! Ποινή: Καμμία!
- Δύο ελεγκτές εσόδων-εξόδων έκλεψαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 1996 έως και το 2001! Ποινή: 6 μήνες προσωρινή παύση από τα καθήκοντά τους!
Το γιατί αυτές οι εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς έμειναν ατιμώρητες από τις Δημόσιες Υπηρεσίες που υπέστησαν τη ζημία, είναι προφανές: οι συνένοχοι είναι περισσότεροι και σε υψηλότερα κλιμάκια Διοίκησης. Ο υπάλληλος που εμφανίζεται ότι έχει την ποινική ευθύνη συνήθως είναι ένα «χαμηλόβαθμο» στέλεχος της συμμορίας και «νονοί» είναι οι διευθυντές του, αυτοί που θα έπρεπε τιμωρήσουν τη διαφθορά!
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Ρακιντζής επί σειρά ετών υποβάλλει ανάλογες εκθέσεις προτείνοντας θεσμικές αλλαγές για να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος διαφθοράς. Καμμία από τις προτάσεις του δεν υιοθετήθηκε από το Κράτος! Είναι τόσο βαθειά ριζωμένη στους Δημόσιους ληστές η αντίληψη ότι «τα χρήματα του κράτους είναι δικά μου» που ακόμα και οι τελευταίες οριζόντιες μειώσεις μισθών του επέβαλε η Κυβέρνηση στο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας στα περισσότερα Υπουργεία! Σας φαίνεται περίεργο; Δεν είναι καθόλου: οι υπάλληλοι φρόντισαν να υπερκαλύψουν την απώλεια των εσόδων τους υπογράφοντας μεταξύ τους βεβαιώσεις ότι συμμετείχαν σε επιτροπές, ότι δούλευαν υπερωριακά, εκτός έδρας κ.λ.π. – κόλπο διαδεδομένο στους ληστές της Δημόσιας Διοίκησης. Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετείχε με αμοιβή σε 31 επιτροπές(!) καταγράφει σε έκθεσή του ο κ. Ρακιντζής. Διαπιστώθηκε, επίσης, η ύπαρξη πλήθους επιτροπών και υποεπιτροπών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες δεν είχαν αντικείμενο εργασίας...
Μάλιστα είναι τέτοιο το θράσος τους που το κύκλωμα εξέδιδε βεβαιώσεις συμμετοχής σε επιτροπές ακόμα και τις ημέρες της κανονικής τους άδειας! Δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν πότε απουσίαζε ο καθένας!
Και γιατί να ενδιαφερθούν; Παίρνουν παράδειγμα από τους ηγέτες τους: σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, ο Δημόσιος Οργανισμός ΑΓΡΟΓΗ, από το 1998 μέχρι το 2009 είχε μόλις 73 υπαλλήλους και, ξαφνικά, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο λίγο πριν τις εκλογές του 2009, απέκτησε άλλους 269! Ποιος ήταν υπεύθυνος γι' αυτή την εξώφθαλμη παρανομία; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης (2008) και Αγροτκής Ανάπτυξης (2009) της Ν. Δημοκρατίας Σωτήρης Χατζηγάκης! Στην Ελλάδα δεν έχει βρωμίσει μόνο το κεφάλι του ψαριού αλλά όλη η κρατική θάλασσα!
«Ευτυχώς που δουλεύουμε με βάρδιες και δεν χτυπάμε κάρτα, οπότε κάποιοι μπορεί να έρχονται σπανίως στα γραφεία. Διότι αν κάποια μέρα έρθουμε όλοι μαζί, όχι μόνο θα μείνουμε πολλοί όρθιοι, αλλά θα δημιουργηθεί...μποτιλιάρισμα στο Σύνταγμα και η ουρά των αυτοκινήτων που θα περιμένουν να μπουν στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής θα σχηματίζει χιλιόμετρα...», ανέφερε συνδικαλιστής σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», αναφερόμενος στους...άπειρους συναδέλφους του στη Βουλή! Νομίζετε ότι έπαψαν οι διορισμοί στη Βουλή των συγγενών των βουλευτών; Λάθος! Με την 3987/2708/22-3-2010 κοινή απόφαση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, διορίστηκε στη Βουλή χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο και χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, η δακτυλογράφος στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία», κ. Σοφία Ανδριτσοπούλου, ως μόνιμη πλέον υπάλληλος της Βουλής, με Α΄ βαθμό. Σας θυμίζω ότι την περίοδο της πρόσληψης η κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για το όργιο προσλήψεων στη Βουλή και για τα προκλητικά προνόμια των χιλιάδων υπαλλήλων της – όλοι τους συγγενείς βουλευτών, τους οποίους, σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα, υπερασπίζονται οι πολιτικοί συγγενείς τους. Η κ. Σ. Ανδριτσοπούλου είναι η σύζυγος του βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Ποιος θα σπάσει αυτό το απόστημα; Όχι αυτοί που το δημιούργησαν!
Αλλά ακόμα κι αν το ήθελε, κανένα από τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα. Διότι η διοίκηση μιας χώρας απαιτεί την ύπαρξη στη Δημοσια Διοίκηση 2000 ανώτερων κρατικών στελεχών που θα αναλάβουν να προωθήσουν και να επιβάλλουν όπου χρειαστει τις μεταρρυθμίσεις. Ούτε η Δημόσια Διοίκηση ούτε τα κόμματα τους διαθέτουν. Τόσα χρόνια αναξιοκρατίας και διαφθοράς έχουν απομακρύνει τους σοβαρούς ανθρώπους από την δημόσια ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν τα ίδια στελέχη εδώ και 20 χρόνια. Ποιος σοβαρός άνθρωπος δέχεται να συναλλάσσεται με κομπιναδόρους, να συζητάει με ανόητους και να παλεύει μάταια με τον πιο παράλογο γραφειοκρατικό μηχανισμό της υφηλίου μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ;
Είναι χαρακτηριστική η επιλογή διοικητών νοσοκομείων από τη σημερινή κυβέρνηση: ούτε ένας στους τρεις δεν έχει διοικητική εμπειρία και ούτε ένας στους δέκα σχετική εκπαίδευση. Ως διοικητές επιλέχθηκαν θεολόγος, φιλόλογος, γεωλόγος, εκπαιδευτικός, ναυπηγός, διαιτολόγος, στρατιωτικός χημικός, τελωνειακός, ηλεκτρολόγος...
Και ο Γιώργος; Τι κάνει ο Γιώργος με την διεθνή κουλτούρα και το εκσυγχρονιστικά οράματα; Ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμα και να θέλει να αλλάξει το σκηνικό (δεν έχει δείξει καμμία ανάλογη πρόθεση) δεν μπορεί. Τον εμποδίζει το ίδιο του το κόμμα – ακόμα και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του! Είναι μάλλον τίμιος και καλών προθέσεων αλλά δεν διαθέτει την πυγμή του ηγέτη. Θα ήταν καλός ενδεχομένως για πολιτικός της Σουηδίας ή του Καναδά, όμως είναι απολύτως ακατάλληλος για να τα «βάλει» με τα πιτ-μπουλ που εξέθρεψε ο κομματικός μηχανισμός του πατέρα του. Στηρίζεται σε όσους θα έπρεπε να αποκλείσει για πάντα από την πολιτική ζωή – ακόμα και να στείλει στη φυλακή.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να γίνει πρωθυπουργός, ήταν γνωστό σε όλη την επιχειρηματική «πιάτσα» ότι χρηματίζονταν. Οι πάντες το ήξεραν – προφανώς το ήξερε και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά τον «τιμώρησε» αποκλείοντάς τον από το ψηφοδέλτιο στις προηγούμενες εκλογές. Τέτοια αυστηρότητα! Κι επειδή όλοι είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά, ο ένας «κρατάει» τον άλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών που παραγράφει σε 5 χρόνια κάθε αξιόποινη πράξη όχι μόνο των Υπουργών αλλά και των συνεργατών τους (!), βάσει του οποίου έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες και του Άκη και των νεοδημοκρατών, ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα εξουσίας και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Β. Βενιζέλου, του σημερινού Υπουργού Οικονομικών και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και σημερινού Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου!
Μη σας κάνει εντύπωση γιατί δεν υπάρχει συναίνεση των πολιτικών στην Ελλάδα. Η εξήγηση είναι απλή: γιατί ουδέποτε οι διαφορές τους ήταν ιδεολογικές. Πάντα, η εκάστοτε αντιπολίτευση, αντιδρούσε σε κάθε θέση της εκάστοτε κυβέρνησης μόνο και μόνο για να την φθείρει ώστε να έρθει και η σειρά της να κλέψει τα δημόσια έσοδα.
Από την μια πλευρά, λοιπόν, της αντίδρασης σε κάθε μεταρρύθμιση είναι η κρατική μαφία και από την άλλη οι ομιλούντες σκελετοί του Σταλινικού Μουσείου: τα τριτοκοσμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Η μισή κυβέρνηση είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι καλείται να εφαρμόσει! Οι συνδικαλιστές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ που όλα αυτά χρόνια θεωρούσαν τις δημόσιες υπηρεσίες «χωράφι τους», απεργούν σε κάθε απόπειρα αλλαγής των απαράδεκτων προνομίων τους βυθίζοντας τη χώρα στο χάος. Οι απεργίες τους είναι αυταπόδεικτα παράνομες, κανένας όμως δεν εφαρμόζει τον νόμο. Οι τραμπούκοι της ομάδας κρούσης του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, εμποδίζουν πλοία να αποπλεύσουν, απαγορεύουν σε εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους, κλείνουν δρόμους, λιμάνια, αρχαία μνημεία, όποτε το αποφασίσουν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.
Εξοχότατη,
αν ήμουν στη θέση σας θα έλεγα «να πάει στο διάολο αυτή η απαίσια χώρα». Εμείς, οι σκεπτόμενοι και αξιοπρεπείς Έλληνες σάς είμαστε ευγνώμονες που δεν έχετε πάρει (ακόμα) αυτή τη θέση και εξακολουθείτε να μας στηρίζετε. Αλλά για να μπορέσουμε να σας το ανταποδώσουμε και να ξεπληρώσουμε το χρέος που συσσώρευσαν η ανικανότητα και οι μίζες των πολιτικών μας, σας παρακαλούμε: υποχρεώστε τους σε ένα και μόνο πράγμα: να αλλάξουν το κράτος-τέρας που δημιούργησαν. Να καταργήσουν την μονιμότητα της κομματικής τους πελατείας που έχουν διορίσει με απίστευτους μισθούς και προνόμια (θα γνωρίζετε υποθέτω για το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης» που έπαιρνε όποιος απλώς πήγαινε στην ώρα του στη δουλειά του!). Να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν κανόνες οικονομικής διαφάνειας στα ίδια τα κόμματα και σε κάθε συναλλαγή του Δημοσίου. Αν δεν τους υποχρεώσετε δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν μόνοι τους! Μην τους δώσετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω, χωρίς αυτή την προϋπόθεση, θα σας το κλέψουν!
Εξοχότατη,
παρ' όλα αυτά η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει, όπως το έχουν κάνει χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, σε χώρες όπως η δική σας, όπως το έχει καταφέρει η ελληνική ναυτιλία. Μόλις το κράτος – αγχόνη σταματήσει να πνίγει όσους έχουν και ιδέες και διάθεση και παραγωγικό σφρίγος, η Ελλάδα θα ανθίσει. Βοηθήστε μας να το πετύχουμε. Απαγορέψτε στους διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς μας εσάς να εξαπατούν, εμάς να εξευτελίζουν και να στερούν από τον κόσμο του αύριο τον πλούτο που μπορεί να προσφέρει το αληθινό Ελληνικό πνεύμα – αυτό που ποτέ δεν έσβησε σ΄αυτόν τον τόπο.
Θάνος Τζήμερος"

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ CLUB ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ....WELCOME

Προφανώς είμασταν συνωμοσιολόγοι όταν λέγαμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον πυροκροτητή έτσι; Δοξάστε τον Γιωργάκη που κάνει τα μπάνια του την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι θα λουστούν στο αίμα. Όπως λούζονται οι Έλληνες εδώ και δύο χρόνια.
Γράφει ο Γιάννης Αγγελής
Η κρίση χρέους μεταφέρει ταχύτητα τους προβολείς της από την Ελλάδα στην άλλη άκρη της Ευρωζώνης στην Ιβηρική.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης φαίνεται να έπαιξε το χαρτί του οικονομικού εκβιασμού στην ΕΚΤ και μάλλον χάνει την παρτίδα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Miguel Αngel Fernandez Ordonez (photo) παραιτήθηκε, σύμφωνα με τρέχουσες πληροφορίες, πριν λήξει η θητεία του, όταν αντέδρασε στην απόπειρα της κυβέρνησης να “φορτωθεί” η διάσωση της Bankia -και των άλλων τραπεζών που ακολουθούν- στους μηχανισμούς έκτακτης βοήθειας της ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ζήτησε να παρουσιασθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να καταθέσει δημόσια το τι ακριβώς γίνεται με το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία της στο σώμα, τον παρέπεμψε να καταθέσει σε μία άλλη “κλειστή” επιτροπή…
Αυτός το αρνήθηκε και κατά πως φαίνεται παραιτείται. Το σχέδιο της Κυβέρνησης ήταν να υποχρεώσει την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει ένα έκτακτο εργαλείο χρηματοδότησης τρίμηνης διάρκειας με εγγύηση αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα του δημοσίου. Το επιχείρημα ήταν ότι η ισπανική οικονομία και το ντόπιο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος για να αφεθούν από την ΕΚΤ στην τύχη τους. Η αντίδραση όμως δεν ήταν η προσδοκώμενη και η συνέχεια πλέον παίρνει άλλες διαστάσεις.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στο EFSF -και την πολιτική κρίση που θα την ακολουθήσει- για τη διάσωση των τραπεζών της. Η άρνηση της ΕΚΤ στο όνομα της αδυναμίας “νομισματοποίησης” του χρέους από την ίδια, ανοίγει πλέον τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία.
Τα spreads έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι με απειλητική ταχύτητα, συμπαρασύροντας και την Ιταλία. Οι αγορές έχουν στρέψει τους προβολείς τους στην Μαδρίτη, χωρίς να σβήσουν εκείνους που φωτίζουν τις εξελίξεις στην Αθήνα ενόψει των εκλογών…
Για το τι θα ακολουθήσει κανείς ακόμα δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι η βαθύτατη ανησυχία έχει επιστρέψει τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Φρανκφούρτη. Και αυτό γιατί, για άλλη μια φορά, τα γεγονότα αποδεικνύονται ισχυρότερα των καθησυχαστικών δηλώσεων των υπευθύνων της Ε.Ε.
Από τα δύο άκρα της Ευρωζώνης, Αθήνα και Μαδρίτη, τα μηνύματα πλέον υποχρεώνουν τον γαλλογερμανικό άξονα να αναθεωρήσει την ατζέντα του για την Σύνοδο Κορυφής της Ιουνίου.
Οι 6 λόγοι που η Ισπανία θα βγει πρώτη από το ευρώ!
Το Marketwatch έχει πρώτο θέμα το Spexit, ενώ δίνει και 6 λόγους που πιστεύει ότι η Ισπανία θα πετάξει το ευρώ, καθώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία άντεξαν τα μνημόνια και την λιτότητα, κάτι το οποίο η οικονομία της Ισπανίας δεν το επιτρέπει, όπως αναφέρει.
Οι 6 λόγοι:
- Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας δεν «χωρά» σε μηχανισμό στήριξης
- Υπάρχει ήδη κόπωση με τη λιτότητα στη χώρα
- Βάση της Ισπανικής οικονομίας είναι η βιομηχανία. Ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ είναι στο 26%, όσο και της Βρετανίας
- Είναι γεωπολιτικά ασφαλής χώρα
- Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές εκτός ευρωζώνης
- Οικονομικοί αναλυτές της Ισπανίας αναφέρουν πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ, ένα θέμα που έχει ξεκινήσει ήδη να αναπαράγεται από τα διεθνή ΜΜΕ.

REUTERS:"Ο Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να κάνει σκληρή δήλωση εναντίον της Ελλάδας"

Η πίεση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για πιο άμεση παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα δεν προέρχεται μόνο από τις αγορές και το ΔΝΤ, αλλά και από τους πολιτικούς της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Σύμφωνα με το Reuters, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος που τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ζητώντας του να κάνει δήλωση για έξοδο από το ευρώ αν...
δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Η ιστορία -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει ως εξής. Στις 11 Μαΐου, ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε μια δραματική δήλωση, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, μιλώντας στην ιταλική τηλεόαση. Ερωτώμενος για την επιστολή που του είχε στείλει ο Τσίπρας όπου ανακοίνωνε την πρόθεσή του να ακυρώσει το σχεδιο διάσωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε:

«Κοιτάξτε, εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερο να φύγει από αυτό, και αυτό βέβαια ισχύει για κάθε οργανισμό, θεσμό ή έργο».
Ο Μπαρόζο δεν είχε τότε κατονομάσει την Ελλάδα, αλλά ήταν σχεδόν προφανές ότι μιλούσε για αυτήν και για μια πιθανή πλέον έξοδό της από το κοινό νόμισμα. Το αποτέλεσμα ήταν πανικός στις αγορές, και ένας γύρος σκληρών δηλώσεων κατά του Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το Reuters όμως, η περίφημη δήλωση Μπαρόζο κατά της Ελλάδας δεν ήταν προγραμματισμένη. Αντίθετα, ήταν το προϊόν πίεσης του Λουκά Παπαδήμου! Όπως γράφει το πρακτορείο, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας του να κάνει μια σκληρή δήλωση. Ο λόγος ήταν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν «απελπισμένος από τις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ήθελε από τον Μπαρόζο να πει κάτι «ισχυρό» ώστε να ξυπνήσει τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς»

«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα» , είπε ανώνυμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι «δεν δούλεψε».

Διάψευση Παπαδήμου
Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος, διέψευσε το άρθρο του Reuters:
«Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα Fm ο τέως πρωθυπουργός.

Την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας: Την έγραψε άνθρωπος του ΔΝΤ!

Απίστευτο σκάνδαλο με την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας που προβλέπει ... ύφεση 55% αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και χρησιμοποιήθηκε από τα "μνημονιακά" κόμματα, αλλά κυρίως από τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, για να τρομάξουν τους ψηφοφόρυς εν όψει της 17ης Ιουνίου: Ο άνθρωπος που υπέγραψε την έκθεση ο Παύλος Μυλωνάς, ο είναι στην ουσία άνθρωπος του ΔΝΤ, καθώς ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Διακυβέρνησης του Ομίλου της Εθνικής.

Κατά την περίοδο 1987-1995, εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως υπεύθυνος των υποθέσεων της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Τμήμα, καθώς επίσης και στο Τμήμα Πολιτικής Ανάπτυξης και Ανασκόπησης.

Και όταν λέμε επί 12 ολόκληρα χρόνια στο ΔΝΤ, σημαίνει "για πάντα ΔΝΤ" αφού ποτέ κανείς δεν διαρρυγνύει τους δεσμούς του με τον Οργανισμό. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ΔΝΤ έχουν ανοικτή επαφή μαζί του και έχει συναντηθεί επανειλημμένα με το κλιμάκιό τους στην Ελλάδα.

Άνθρωπος της Κ.Λαγκάρντ, λοιπόν, ο συντάκτης της τρομολαγνικής έκθεσης. Πάλι καλά που δεν έγραψε μέσα ότι θα γίνουμε και ... μαύροι σαν τους κατοίκους του Νίγηρα αν βγούμε από το ευρώ..
Καλά για την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τι να πούμε: "Σιαμαίος" με τον Λ.Παπαδήμο ο Β.Ράπανος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα «είναι ακριβώς αυτό που αντιμετώπισε η Αργεντινή το 2001. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διδαχθεί από την εμπειρία της Αργεντινής, οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα ίσως καταλήξουν να αφορούν και μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση». Αυτό έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο (PIMCO). Κατά τη γνώμη του η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα θυμίζει υπερβολικά την Αργεντινή του 2001.
Οι συνεχείς απειλές του Βενιζέλου, του Παπαδήμου,Σαμαρα και... δημοσιογράφων ότι, αν η Ελλάδα αρνηθεί τον δρόμο των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, τότε θα καταρρεύσει όπως η Αργεντινή ειναι ο πιο ψευδής και γελοίος εκβιασμός ώστε να πειστούν οι Έλληνες ότι ο δρόμος της υποταγής στους δανειστές, ακόμη και με εκπτώσεις στη δημοκρατία, είναι ο μοναδικός.
Αποσιωπούν, όμως, όλοι αυτοί ότι η Αργεντινή κατέρρευσε εν μέσω της απόπειρας «προσαρμογής» της οικονομίας της στις επιταγές του ΔΝΤ και των δανειστών της και, όπως υπενθυμίζει ο Ελ Εριάν, ενώ παρακαλούσε τους δανειστές της για «άλλη μία δόση».
Ακόμη χειρότερα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το δικό της... PSI, η συμφωνημένη με τους δανειστές αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να το μειώσει μόλις κατά... 20%. Ούτε στάση πληρωμών είχε κηρύξει ούτε το νόμισμά της είχε ακόμη αποσυνδέσει από τη σταθερή ισοτιμία του με το δολάριο και την υποτίμησή του ούτε τη μονομερή διαγραφή χρέους της κατά 75% είχε αρχίσει.
Αυτά συνέβησαν μετά την κατάρρευση, την οποία υπέστη ευρισκόμενη υπό την πιο σκληρή επιτροπεία, με το ΔΝΤ στη χώρα και απολύτως κυρίαρχο. Και όχι μόνο συνέβησαν μετά, αλλά αποτέλεσαν την απαρχή της θεαματικής ανάκαμψης της οικονομίας της.
Όπως επισημαίνει ο Ελ Εριάν, τον Αύγουστο του 2001 «η χώρα ικέτευε ξανά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περισσότερα χρήματα ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση. Οι αρχές ήταν διατεθειμένες να μπουν σε ακόμη μία διαδικασία δεσμεύσεων γνωρίζοντας πως συστηματικά υπόσχονταν πολλά και έφερναν σε πέρας λίγα και πως η χώρα είχε αποτύχει να σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την τελματωμένη ανταγωνιστικότητα και τον περιορισμό της αύξησης του χρέους».
Και οι πολίτες της Αργεντινής;
«Όπως είναι λογικό, οι πολίτες της Αργεντινής αγανακτούσαν ολοένα και περισσότερο με όλους, χωρίς να νοιάζονται για το αν πρόκειται για ιδιώτες πιστωτές ή για την κυβέρνηση. Είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε μία προσέγγιση που συνέχιζε να θεωρεί πως η λιτότητα είναι το τίμημα της σταθερότητας ακόμη και αν κάθε άλλος οικονομικός δείκτης είχε πάρει την κατιούσα στο ενδιάμεσο, με χλωμή την πιθανότητα ενός καλύτερου μέλλοντος».
Όμως η χώρα αυτή ήταν ενταγμένη και σε μια οικονομική και πολιτική ένωση, τη Mercosur:
«Μετά ήταν οι γείτονες της Αργεντινής, κυρίως τα άλλα μέλη της Mercosur, της οικονομικο-πολιτικής συμφωνίας των χωρών της περιοχής, που φοβούνταν το κύμα της μετάδοσης. Έχοντας εμπειρία των τεχνικών εξαρθρώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιούσαν την Αργεντινή να συμμορφωθεί ενώ παράλληλα ενδυνάμωναν τις άμυνές τους σε περίπτωση που αποτύγχανε. Εν τω μεταξύ η Αργεντινή παραπονιόταν πως οι πολιτικές των άλλων χωρών της Mercosur μεγέθυναν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα».
Εν μέσω της διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του ΔΝΤ για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη διάλυση της οικονομίας, όταν τελικά το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιεύσει τη δόση, μετά την έγκριση ενός νέου πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση, οι Αργεντινοί άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η οικονομία κατέρρευσε.

Η παραδοχή του Καβάγιο
Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2001, στο Μπουένος Άιρες ο κόσμος διαδήλωνε για την 25η επέτειο της στρατιωτικής χούντας, ενώ το ΔΝΤ βρισκόταν ήδη στον δεύτερο χρόνο της παρουσίας του στην Αργεντινή. Ο παραλληλισμός μεταξύ χούντας και κυριαρχίας του ΔΝΤ στη χώρα ήταν κυρίαρχος. Το αποτέλεσμα της παρέμβασής του ήταν η εκτίναξη της ανεργίας στο 16% και η καταβύθιση του λαϊκού εισοδήματος κατά 20% - 30%, με εσωτερική αγορά στο όριο του θανάτου, εκτίναξη της ύφεσης και του χρέους.
Είναι εντυπωσιακή η επισήμανση, αυτές τις μέρες, του οικονομολόγου Uri Dadush ότι, όταν πτώχευσε η Αργεντινή, είχε ύφεση 14,7% (όση έχει ήδη εμφανίσει σωρευτικά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η οποία με τα νέα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσει το επίπεδο εκείνο της Αργεντινής, με κίνδυνο να φτάσει το 20%. Μάλιστα το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η πέμπτη συνεχιζόμενη χρονιά ύφεσης που διανύει η Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα χειρότερα ρεκόρ βαθιάς ύφεσης της σύγχρονης Ιστορίας.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, τον Αύγουστο του 2011, ο υπουργός Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος της κατάρρευσης της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάγιο θεωρούσε ότι η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη της χώρας του όταν έπεσε με το κεφάλι στον γκρεμό...
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της καταστροφής, ας συγκρίνουμε επιπλέον το 16% της ανεργίας της Αργεντινής όταν χρεοκόπησε με το σημερινό 20% της Ελλάδας (συγκρινόμενο μάλιστα με το 7,7% του 2008).
Τότε, λοιπόν, τον Μάρτιο του 2001, αναλαμβάνει την οικονομία ο Καβάγιο. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ακόμη και σήμερα επιφανείς εκβιαστές, άσχετοι ή αφελείς πολιτικοί και δημοσιογράφοι... επικαλούνται προκειμένου να στηρίξουν την επιλογή της τρόικας ή για να τρομοκρατήσουν για τις συνέπειες της χρεοκοπίας αν δεν είμαστε πειθήνιοι στις επιλογές δανειστών και επιτηρητών. Ο Καβάγιο λοιπόν ανέλαβε να σώσει την Αργεντινή από τη χρεοκοπία.

Το αργεντίνικο PSI
Η πρώτη του κίνηση ήταν η διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες για «κούρεμα» (PSI...) των χρεών κατά 20% με εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων. Όπως σήμερα η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η Αργεντινή είχε κλειδώσει την ισοτιμία του πέσο με το δολάριο – όπως η Ελλάδα βρίσκεται προσδεδεμένη με το ευρώ – διακηρύσσει ως κύριο στόχο του τη μη εγκατάλειψη της σταθερής ισοτιμίας.
Λίγο πριν εφαρμοστεί η πρώτη φάση του PSI, ο Καβάγιο ανακοινώνει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας, φοροεπιδρομής και περικοπών, ανάλογο με το μεσοπρόθεσμο, αλλά και το τελευταίο νομοσχέδιο Βενιζέλου. Ο στόχος ήταν ο ίδιος ακριβώς με αυτόν που επικαλείται διαρκώς ο Λουκάς Παπαδήμος: «μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα» και, πολύ σύντομα, «πρωτογενές πλεόνασμα».
Το πολιτικό δίλημμα ήταν: «Λιτότητα ή κατάρρευση». Όπως ακριβώς σήμερα στην Ελλάδα.
Καθώς είχε ήδη επιτευχθεί απόλυτη επιτυχία στην πρώτη φάση του αργεντίνικου (PSI), ο Καβάγιο δήλωνε: «Νικήσαμε όλους εκείνους που στοιχημάτιζαν εναντίον της Αργεντινής. Λύσαμε τις πιο επείγουσες ανάγκες μας και τώρα προχωρούμε μπροστά για το πιο σημαντικό: ανάπτυξη στην οικονομία της Αργεντινής» (The New York Times, 5.6.01).
Τι, θεωρητικά, είχε επιτευχθεί με την ανταλλαγή και την επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους μέσω του δικού τους PSI; Αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: είχαν χαλαρώσει οι πιεστικές απαιτήσεις πληρωμής τοκοχρεολυσίων και τα πλεονάσματα – που θα επιτύγχανε ο Καβάγιο και υπόσχονται οι Παπαδήμος και Βενιζέλος με τη λιτότητα – θα χρηματοδοτούσαν την... ανάπτυξη, την οποία υπόσχονται σήμερα οι δικοί μας, με τη συνδρομή και του Σαμαρά, ο οποίος την έχει μετατρέψει σε... σημαία.

Το ελληνικό PSI
Τα παραπάνω συνέβησαν στην Αργεντινή, με το εθελοντικό «κούρεμα» να πηγαίνει καλά, αλλά με την οικονομία να καταρρέει. Μπορούμε όμως να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια Ελλάδα η οποία θα είναι το... θύμα της δικής της ανταλλαγής ομολόγων;
Γιατί το θύμα; Διότι το ελληνικό PSI είναι έτσι προγραμματισμένο, μέχρι στιγμής, ώστε να περιλάβει κυρίως ομόλογα που βρίσκονται σε ελληνικά και όχι σε... ξένα χέρια. Τελείως επιγραμματικά, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει στόχο 206 δισ. ευρώ, τα οποία θα απομειωθούν κατά 103 δισ. σημειώστε ότι σε αυτό το πακέτο θα συμμετάσχουν, και μάλιστα κατά 100%:
● Οι ελληνικές τράπεζες με 55 δισ. ευρώ.
● Τα ασφαλιστικά ταμεία με 25 δισ. ευρώ.
● Σε αυτά τα 80 δισ. ευρώ προσθέστε τα ομόλογα των Ελλήνων μικροεπενδυτών και των κυπριακών τραπεζών, οπότε το σύνολο φτάνει στα 90 δισ. ευρώ.
Υπολογίζοντας ότι αυτά τα ομόλογα θα απομειωθούν κατά 50% στην ονομαστική τους αξία και, κατά Βενιζέλο, μάλλον κατά 70% στην καθαρή παρούσα αξία τους, το ελληνικό (και μερικώς κυπριακό) κόστος θα φτάσει τα 63 δισ. ευρώ.
Αν, συνεπώς, επιτευχθεί το 100% του στόχου, τότε το κούρεμα σε ξένα κεφάλαια θα φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις τα 37 δισ. Αν μάλιστα τελικά δεν αποποιηθεί (απλώς...) τα κέρδη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (12 δισ. από ομόλογα που έχει αγοράσει κοψοχρονιά και περιμένει να τα εισπράξει στο... ακέραιο κερδοσκοπώντας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου), τότε το κόστος για τους ξένους ίσως δεν ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.
Η δε αδυναμία, μέχρι στιγμής, να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό από τους ξένους κατόχους δηλώνει ότι, έως τώρα, η ζημία τους ίσως είναι ακόμη μικρότερη.


Γι’ αυτό η Ελλάδα ίσως τελικά ενεργοποιήσει τις ρήτρες αναγκαστικής συμμετοχής κάνοντας μια καθαρή χρεοκοπία. Γι’ αυτό υπογράφει νέα δανειακή 130 δισ. ευρώ (που ίσως γίνουν περισσότερα) και γι’ αυτό η κυβέρνηση Παπαδήμου, με αρχιστράτηγο τον Βενιζέλο, ετοιμάζεται να παραδώσει χώρα, λαό, δημοκρατία στους τοκογλύφους, στους Γερμανούς και τους φίλους τους. Αυτά κρατήστε τα για να αντιληφθούμε καλύτερα τη συνέχεια.

Η κατάρρευση
Το επιπλέον... γελοίο του πράγματος; Παρότι η τότε κυβέρνηση της Αργεντινής ισχυριζόταν ότι είχε επιτύχει «κούρεμα» της τάξεως του 20%, η φτώχεια και η ύφεση συνέχισαν να χτυπούν κόκκινο, ενώ οι «αγορές» και το ΔΝΤ συνέχισαν να απαιτούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, πιο αυστηρές περικοπές και πιο δραστική λιτότητα.
Ο Καβάγιο συνέχισε να προσπαθεί πάση θυσία για την καταβολή των τοκοχρεολυσίων επικαλούμενος τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ανάπτυξης.
Καθώς η Αργεντινή στέγνωνε από χρήμα και οι Αργεντινοί βρίσκονταν σε απόγνωση εξ αιτίας της δολοφονικής πλέον λιτότητας, ο Καβάγιο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2001 επέβαλε δέσμευση καταθέσεων, απαγόρευσε τις αναλήψεις από τις τράπεζες για ποσά πάνω από 1.000 δολάρια τον μήνα (Corralito) και εισηγήθηκε τη «δολαριοποίηση» – την πλήρη αντικατάσταση του πέσο από το δολάριο. Υποτίθεται για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας του έναντι των αγορών και την πίστη ότι και στο μέλλον θα είναι... φερέγγυα.
Όμως η «πραγματική οικονομία» της Αργεντινής είχε ήδη καταρρεύσει στα χέρια του, κάτι που επισημοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2001.

Επιμύθιο
Η καταστροφική διακυβέρνηση της αργεντίνικης «μεταπολίτευσης» από τις διαδοχικές κυβερνήσεις Αλφονσίν και Μένεμ και Ντε Λα Ρούα μετά την πτώση της χούντας, από το 1983 έως το 2001, η δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων και χρεών από τον Αλφονσίν, και η επιλογή του ΔΝΤ, της άμετρης λιτότητας και του πλήρους ξεπουλήματος από τον Μένεμ (και τον Καβάγιο), αλλά και η τελική τραγωδία που εκτυλίχθηκε με τη διακυβέρνηση Ντε Λα Ρούα και Καβάγιο διέλυσαν αυτή τη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Μετά τη χρεοκοπία της, τη στάση πληρωμών και τη μονομερή διαγραφή χρεών και τόκων η Αργεντινή εμφάνισε αλματώδη ανάπτυξη, η οποία έφτασε έως σήμερα σωρευτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90%, ενώ στις μέρες μας χτυπάει την πόρτα του κλαμπ των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη (G20). Κι όμως, δεν κατάφερε ακόμη να απαλείψει τις κοινωνικές συνέπειες της λιτότητας και του ξεπουλήματος. Η καταστροφή «βάθους» της οικονομίας αυτής υπήρξε τεράστια.
Κι αυτό είναι, ίσως, το χειρότερο μήνυμα για την Ελλάδα, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα την ίδια καταστροφική πορεία, από την οποία θα πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατόν, με σαφές σχέδιο και στρατηγική που θα τη θωρακίζει σε πολλά επίπεδα...
Υστερόγραφο 1: Τα ομόλογα που εξέδωσε η Αργεντινή για να αποπληρώσει όσα χρέη δεν διάγραψε μονομερώς έχουν εκδοθεί στο δικό της δίκαιο και, αν τυχόν σταματήσει στο μέλλον πάλι να πληρώνει, τότε οι δανειστές της θα πρέπει να απευθυνθούν στα δικά της δικαστήρια.