Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ (ΝΕΑΣ;)ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε,(τι αλλαξε δηλαδη μια προσθηκη απο 6 φασιστες εκανε)
αλλά τα τσουχτερά χαράτσια και η άγρια λιτότητα περιμένουν. Τα σκληρά και άδικα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου έρχεται τώρα να επιβάλει η νεοσύστατη κυβέρνηση Παπαδήμου. Το βασικό «μενού» που θα... κεράσει η νέα κυβέρνηση τους πολίτες περιλαμβάνει μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ, εργασιακή εφεδρεία, έκτακτες εισφορές, χαράτσι ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας και ρυθμίσεις για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Πιο αναλυτικά, τα χαράτσια και οι περικοπές που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους είναι τα ακόλουθα:


1. Μισθοί
: Το Ενιαίο Μισθολόγιο φέρνει δραματικές μειώσεις μισθών έως και 50% σε περίπου 100.000 εργαζομένους του στενού δημόσιου τομέα. Ταυτόχρονα το μέγιστο ύψος του μηνιαίου μισθού στις εισηγμένες ΔΕΚΟ δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.900 €.

2. Συντάξεις
: Ήδη εστάλησαν οι εγκύκλιοι από το... υπουργείο Εργασίας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται η κύρια σύνταξη άνω των 1.200 € κατά 20% και ειδικά για όσους είναι νεότεροι των 55 ετών κατά 40% από 1.000 € και άνω. Επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις σε μια σειρά από Ταμεία (ΤΑΠ ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, Τραπεζοϋπάλληλοι, Μετοχικό, ΕΤΕΑΜ) από 15% έως 50%.

3. Εφάπαξ
: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2011 θα δεχτούν «κούρεμα» 15%, ενώ όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός του τρέχοντος έτους 20%. Αντίστοιχα, οι μειώσεις για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ και του Ταμείου Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) είναι 25% και 30%.

4. Εργασιακή εφεδρεία
: Τριάντα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δεχτούν τα... μπιλιετάκια που θα τους βγάζουν στην εφεδρεία και ουσιαστικά σε ένα πρόωρο καθεστώς απόλυσης.

5. Έκτακτη εισφορά-τέλος επιτηδεύματος
: Μέχρι τέλους του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν άλλες δύο δόσεις, η 3η και η 4η. Πρόκειται για χαράτσι που αφορά όλους τους φορολογουμένους (1% έως 4% επί των εισοδημάτων του 2010), ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 300 €.

6. Χαράτσι στα ακίνητα
: Ή αλλιώς Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ): Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξοφληθούν οι πρώτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, στους οποίους είναι ενσωματωμένο αυτό το χαράτσι, ενώ ακολουθεί και δεύτερη αντίστοιχη δόση, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2012.

7. Τέλη κυκλοφορίας
: Αφορούν όλους τους κατόχους αυτοκινήτων ή μοτοσικλέτας και είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Η προμήθεια του ειδικού σήματος κυκλοφορίας πρέπει να γίνει από τις τράπεζες έως το τέλος του χρόνου.

8. Αυθαίρετα - ημιυπαίθριοι
: Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα βρίσκεται σε ισχύ έως τα τέλη Νοεμβρίου. Αντίθετα, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα ισχύει έως τις 22 Δεκεμβρίου, ενώ έως το τέλος Νοεμβρίου όσοι υπαχθούν σε αυτή θα πρέπει να καταβάλουν το απαραίτητο παράβολο, που κυμαίνεται από 500 € έως 6.000 €. Επίσης δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση απέκτησαν και όσοι έχουν αυθαίρετο κτίσμα σε παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας.

Μάλιστα, για την ταχύτερη προετοιμασία όλων αυτών των σκληρών μέτρων αργά χθες βράδυ, αμέσως μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, είχε προγραμματιστεί διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου