Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΑΡΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ 1 ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΛΟΓΩ : "Πιθανές αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και ειδικά πριν από την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης του δανείου"!


Πρωτοφανείς θέσεις και απόψεις που εγείρουν ερωτήματα ως προς τον πραγματικό σκοπό του συντάκτη παρουσιάζονται μέσα σε απορριπτική έκθεση για την δωρεάν αποδοχή από την Ελλάδα των αμερικανικών αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, αξίας (όπως ο ίδιος ο συντάκτης την προσδιορίζει) ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ!
Την έκθεση την υπογράφει ο διευθυντής της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων του ΥΠΕΘΑ πρέσβης Δ.Χρονόπουλος (είχε τοποθετηθεί στην θέση αυτή από τον Ε.Μεϊμαράκη), αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να την είχε συντάξει και ένας υπάλληλος της Krauss Maffei ή της Rheinmetall, αμφότεροι κατασκευαστές των ανταγωνιστικών Leopard 1/2.
Η έκθεση είναι κατάπτυστη και θα έπρεπε άμεσα να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία η παραίτηση του πρέσβη ο οποίος διατυπώνει θέσεις και γνωμοδοτήσεις επί δύσκολων τεχνικών θεμάτων και είναι απορίας άξιο αν τα έγραψε ο ίδιος ή του τα υπαγόρευσαν.
Το θετικό που προκύπτει γι αυτόν από την συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι αδικήθηκε όταν κάποιοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν "Πράκτορσ των ΗΠΑ" λόγω του ρόλου που έπαιξε (υπάρχουν ανάλογες εκθέσεις) στο "πάγωμα" της προμήθειας των ρωσικών TOMA ΒΜΡ-3ΗΕL.
Γιατί υπάρχουν τόσα άλλα κράτη, αλλά μόνο ... ένα που κατασκευάζει ανταγωνιστικά άρματα των αμερικανικών M1A1 Abrams και των ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL. Γενικά μιλάμε φυσικά και σε καμία περίπτωση κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πράκτορας π.χ. της Γερμανίας.
Απλά τυχαίνει σε όλες τις περιπτώσεις να στρέφεται - τεκμηριωμένα κατά την άποψή του - κατά των ανταγωνιστικών αμερικανικών και ρωσικών έναντι των γερμανικών αντιστοίχων. Ακόμα και όταν είναι δωρεάν και επιτρέπουν σττον Ελληνικό Στρατό να ξεφορτωθεί τα άρματα-μουσειακά εκθέματα Μ48Α5 (το "48" σημαίνει την χρονιά που παρουσιαστηκε το σχέδιο και, ναι, ήταν το 1948)!
Ας δούμε λοιπόν τα ουσιαστικότερα σημεία της έκθεσης του αξιότιμου κ.πρέσβη: Κατ'αρχήν χαρακτηρίζει "προβληματική και με αρνητική εμπειρία την δωρεάν ένταξη στο ελληνικό αρματικό δυναμικό των ΤΟΜΑ BMP-1 και των αρμάτων μάχης Μ60Α1/Α3 γιατί παρουσίασαν πολλά προβλήματα διαλειουργικότητας, διοικητικής υποστήριξης κλπ!".
Κατά σύμπτωση τα πρώτα ήταν ρωσικά ΤΟΜΑ (παραλήφθηκαν από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα) και τα δεύτερα αμερικανικά άρματα μάχης. Σας λέει κάτι αυτό; Είναι απορριπτικός και για τις δωρεάν αποδοχές προ εικοσαετίας που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ και έδωσαν πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες στον Ε.Σ. που επιτέλους απέκτησε ένα πραγματικό ΤΟΜΑ για τα νησιά και αντικατέστησε τα αστεία άρματα Μ47 με το πυροβόλο των 90 χλστ!
Μήπως γιατί δεν ήταν γερμανικά; Τώρα απορρίπτει και πάλι τα αμερικανικά άρματα αξίας 1 δισ. ευρώ και λίγους μήνες πριν πολέμησε τα ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-3HEL. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ας δούμε τι άλλο λέει μέσα στην έκθεση και πως τεκμηριώνει την απόρριψη της δωρεάν παράδοσης των Μ1Α1: "Πιθανές αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και ειδικά πριν από την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης του δανείου"!
Ναι, σωστά διαβάσατε, αυτό γράφει και αυτός ο τύπος υπηρετεί σε κομβική θέση της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειλικρινά θεωρούμε ότι ένας Τούρκος ή ένας "κανονικός" Γερμανός θα ντρεπόντουσαν να γράψουν τέτοια πράγματα.
Ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος που σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει ότι η τρόϊκα θα μείνει έξω από τον "σκληρό πυρήνα" της ασφάλειας της χώρας, γνωρίζει τι έχει γράψει ο πρέσβης που "κληρονόμησε";
Άκουσον, άκουσον τι γράφει ο άνθρωπος: Θα αντιδράσουν οι δανειστές επειδή η Ελλάδα θα θωρακίσει την άμυνά της με δώρο αξίας ενός δισ. ευρώ! Ίσως επειδή δεν είναι γερμανικό...
Προεξοφλεί αντιδράσεις τις οποίες ένας "κανονικός" Έλληνες αξιωματούχος, ούτε καν θα τολμούσε να αποτυπώσει σε ένα χαρτί, κατ'αρχήν γιατί εκθέτει τους εργοδότες του και κατά δεύτερον - αν και λεπτομέρεια πλέον εκεί που έχουμε καταντήσει - είναι κατά της ασφάλειας της χώρας και ομολογεί εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας!
Και συνεχίζει ακάθεκτος ο πρέσβης Δ.Χρονόπουλος: "Απαιτείται η διακρίβωση από τους αρμόδιους φορείς και τις αμερικανικές αρχές επισήμως των κατωτέρω αναφερόμενων σε έγκυρους (σ.σ.: !!!) διαδικτυακούς ιστότοπους τα οποία διατηρούν εύλογα ερωτήματα όπως: και ξεκινάει να θέτει ερωτήματα, όπως αν τα άρματα έχουν χρησιμοποιηθεί στους δύο πολέμους στον Κόλπο κατά του Ιράκ, αν έχουν θωράκιση DU (απενεργοποιημένου ουρανίου), αν καίνει πολύ βενζίνη (καίνει 83% περισσότερο από των Leopard γράφει χαρακτηριστικά) ότι πρέπει να σταματά κάθε 20 μίλια πορείας για επιχειρησιακή συντήρηση κλπ κλπ."
Αυτό για τους "έγκυρους διαδικτυακούς ιστότοπους" πως σας φάνηκε; Έχετε ξαναδιαβάσει ή ακούσει σε επίσημο έγγραφο να αποκτούν θεσμικό ρόλο τα site; Κι επειδή μας είπαν ότι αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του defencenet.gr περί της χρήσης DU στην θωράκιση, να πούμε ότι έγκυροι είμαστε, αλλά άλλο δημοσιογραφία και άλλο υηρεσιακή τεκμηρίωση καταλληλότητας μιας προμήθειας. 
Στην έκθεση αναφέρει και κάτι ιδιαίτερα διαφωτιστικό για το κόστος επιχειρησιακής αξιοποίησης των αρμάτων: Είναι 50-150.000 για να καταστούν ικανά να επιχειρήσουν και 500.000 για πρόγραμμα αναβάθμισης. Δηλαδή με 60 εκατ. ευρώ (κάτι που έχει γράψει και στο παρελθόν το defencenet.gr) μια τρομακτικής ισχύος πολεμική μηχανή 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams είναι έτοιμη να πολεμήσει και εμείς συζηταμε αν καίει κανένα γαλόνι παραπάνω...
Και από εκεί και πέρα βεβαια, διεκτραγωδεί το γεγονός ότι χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση των στελεχών στο άρμα, χρειάζονται εκπαιδευτικά εγχειρίδια και άλλα τέτοια ωραία. Δηλαδή στην Ελλάδα πλέον δεν πρόκειται ούτε καν δωρεάν συστήματα να προμηθευόμαστε γιατί θα απαιτηθουν κονδύλι για εκπαίδευση και τεχνικά εγχειρίδια!
Το εν λόγω "σκουπίδι", η έκθεση δηλαδή, φιλοδοξεί να μπλοκάρει με την συγκεκριμένη επιχειρηματολογία την πλήρη ανανέωση του αρματικού δυναμικού με τρόπο ο οποίος είναι τουλάχιστον ύποπτος αν σκεφθούμε ανάλογες εκθέσεις για άλλα συστήματα του κ.πρέσβη. Το μπαλάκι είναι στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Παναγωιτόπουλου.
Ο Στρατός έχει καταγεγραμμένες και συγκεκριμένες απόψεις και βλέποντας την κατάσταση των Μ48Α5 και την απειλή όπως διαγράφεται στην άλλη πλευρά το λόφου, κυριολεκτικά περιμένει ως μάννα εξ ουρανού τα Μ1Α1.
Όλη η ηγεσία από Φ.Φράγκο μέχρι και Κ.Ζιαζιά τάσσεται υπέρ της προμήθειάς τους.
Και όλοι ξέρουν τον πόλεμο των γερμανικών εταιρειών που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα άρματα (οι Γερμανοι έτσι ή αλλιώς δεν έχουν να δώσουν δωρεάν μεταχειρισμένα άρματα), αλλά κυρίως για τον τύπο των πυρομαχικών των αρμάτων, αφού η έλευση των Μ1Α1 αλλάζει σε βάρος π.χ. της Rheinmetall τις ισορροπίες του σήμερα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου