Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΡΝΑΔΟΡΟΣ

Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν η Ελλάδα είναι σε τροχιά χρεοκοπίας ή αν θα τη γλιτώσουμε. Ποιες οι τέσσερις περιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας της χώρας;
Η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας κυριαρχεί σε συζητήσεις αλλά και εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, διεθνών και εγχώριων. Οι πρόσφατες δηλώσεις Παπαδόπουλου για χρεοκοπία στον Παπαχελά αναστάτωσαν, μάλιστα, πολλούς.
Ποιες οι τέσσερις περιπτώσεις όπου οι αναφορές για την οικονομική πορεία της χώρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές;
Πρώτη περίπτωση: Ανω του 13% του ΑΕΠ εκτίμησε ότι είναι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους», παρά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα. Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε σε αφύπνιση τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ζήτησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «το έλλειμμα του 2010 αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει στο 8,1%, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά, εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς, θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για επερχόμενη καταστροφή, αδιέξοδο και πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας. «Οι Ελληνες δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι από πέρυσι τον Απρίλη είμαστε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, αποφασίζουν και οι δανειστές μας επιβάλλουν μέτρα και εφόσον δεν εκτελούνται δεν δανειζόμαστε. Είμαστε υπό χρεοστάσιο» ανέφερε. «Το ερώτημα προς τον λαό δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, το θέμα είναι αν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, από το 2008 «χτυπούσαν οι καμπάνες» και διογκωνόταν το δημόσιο χρέος, με τη «μεγαλύτερη καμπάνα» να βρίσκεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Δεύτερη περίπτωση: Αντιπαράθεση με φόντο την οικονομία σημειώθηκε ανάμεσα στον Πέτρο Ευθυμίου και τον Γιάννη Παπαθανασίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. «Στις 5 Οκτωβρίου παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη χώρα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να πάρει αναστολή. «Πλέον είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα σε αναστολή. Εκεί μας οδήγησε η Ν.Δ.» ανέφερε.
Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παπαθανασίου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και πρόσθεσε πως υιοθετεί τη φράση του πολύπειρου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου πως η χώρα οδηγείται στα βράχια. Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα «γιγαντιαίο χρέος που ροκανίζει τα θεμέλιά της».
Τρίτη περίπτωση: Χρεοκοπία της Ελλάδας λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC. Ειδικότερα, τα δύο τρίτα (25 από τους 38 που απάντησαν) προβλέπουν στάση πληρωμών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να πετύχει η χώρα μας τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της και να καταστήσει το χρέος της διαχειρίσιμο.
Τέταρτη περίπτωση: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 είναι 10%, παρέμεινε δηλαδή διψήφιο, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την οικονομική πορεία της χώρας.
Και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνιζε χθες ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ και αυτό θα φανεί από τα τέλη του 2011, νέο πλήγμα δέχτηκε η ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s υποβάθμισε στην αξιολόγησή της τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου