Η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει ένα κούρεμα χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο αρθρογράφος προτρέπει τους αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες να σταματήσουν να υποκρίνονται αρνούμενοι την αναδιάρθρωση
Αναφερόμενος στην αγορά σημειώνει ότι την τελευταία βδομάδα οι τιμές έδειξαν ότι η πλειοψηφία των επενδυτών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι μια τελειωμένη υπόθεση.
Το κόστος της ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, με τις τιμές των credit-default swaps να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 67 τοις εκατό για αναδιάρθρωση.
"Στην ουσία δεν έχει και πολύ νόημα η αγορά προστασίας", υπογραμμίζει αφού είναι σαν να ασφαλίζεις τον εαυτό σου για τη πιθανότητα να βρέξει στο Λονδίνο του χρόνου. "Το θέμα δεν είναι πότε θα γίνει -γιατί θα γίνει - αλλά το πότε".
Μάλιστα προτρέπει τους αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες να σταματήσουν να υποκρίνονται αρνούμενοι την αναδιάρθρωση λέγοντας πως δεν αποτελεί επιλογή.
Μεταξύ άλλων επικαλείται έρευνα που παρουσιάσθηκε αυτό το μήνα στη Royal Economic Society στο Λονδίνο από τους Juan Cruces και Christoph Trebesch και η οποία μελετά όλες τις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων σε 68 έθνη από το 1970, σύνολο 202 περιπτώσεις.
Η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει πως "οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται με υψηλότερες περικοπές αποτίμησης (χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης) συνοδεύονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού των χωρών από τις αγορές κεφαλαίων".
"Με άλλα λόγια", τονίζει "όσο χειρότερες είναι οι ζημίες που υφίστανται οι κάτοχοι των ομολόγων τόσο περισσότερο θα σε
τιμωρήσουν οι αγορές αργότερα και τόσο πολύ θα αργήσεις να έχεις πρόσβαση και πάλι στις κεφαλαιαγορές".
"Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να ανακοινώσει ένα κούρεμα χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα", αναφέρει.
"Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας της, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη θα σταματήσει να μάχεται χωρίς λόγο για τη διάσωση της Ελλάδας και θα συγκεντρωθεί το πώς να κάνει την ευρωζώνη να λειτουργήσει καλύτερα".
Εν κατακλείδι, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να τραβάμε άλλο την αγωνία και σίγουρα όχι μέχρι την επόμενη επέτειο της διάσωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου