Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΤΑ SPREADS ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ......

Αναπόφευκτη φαντάζει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως διαπιστώνουν οι Financial Times μέσω της στήλης τους, Lex. «Μόνο μία τεράστια και πολιτικά απαράδεκτη μεταβίβαση χρημάτων από την ευρωζώνη μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Πέρα όμως από αυτό, μία αναδιάρθρωση δείχνει αναπόφευκτη», καταλήγει το άρθρο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι FT, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί από το 135% σήμερα στο 170% του ΑΕΠ το 2013, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης. Και αυτό, γιατί το ΑΕΠ συνεχώς συρρικνώνεται.

Ακόμα και εάν........ η Αθήνα μπορούσε να συνεχίσει να δανείζεται με τα επιτόκια του πακέτου διάσωσης, το ετήσιο κόστος των τόκων διαμορφώνεται στο 9% του ΑΕΠ, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία 30 χρόνια διαμορφώνεται στο 3,4%. Οι τόκοι «τρώνε» το 27% των φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο, έναντι του 9,5% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, άρθρο του Christian Kirchner στη γερμανική έκδοση των Financial Times, με τίτλο «Τα ελληνικά ομόλογα σε ελεύθερη πτώση» και υπότιτλο «Φόβοι για υποτίμηση των ασφαλίστρων κινδύνου», αναφέρει τα εξής:

«Συνεχίζεται η ξέφρενη πτώση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές: Η απόδοση δεκαετών ελληνικών τίτλων σκαρφάλωσε χθες για πρώτη φορά πάνω από το 25%, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την προηγούμενη ημέρα. Παρ' όλες τις επίσημες διαψεύσεις, οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν κατ' αυτόν τον τρόπο αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά μέσον όρο τα ελληνικά ομόλογα τιμώνται ήδη 40% λιγότερο της ονομαστικής αξίας τους.

Η χώρα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο: Οι όλο και υψηλότερες αποδόσεις καθιστούν όλο και πιο απίθανη την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης, επειδή η Ελλάδα, ευρισκόμενη ταυτόχρονα σε ύφεση, ασφυκτιά υπό το βάρος των τοκοχρεολυσίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου