Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ...ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 2001 - ΕΛΛΑΔΑ 2011

Το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αλλά η ύφεση που προκαλεί αυτό το έλλειμμα. !

Το προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι το ελλειμμα του προυπολογισμου της αλλα η υφεση που προκαλει αυτο το ελλειμμα!!!!

ΕΚΡΗΞΗ κοινωνική και πολιτική με το συνολικό χρέος της χώρας στα 132 δισ. δολάρια!
Δανειστές πνίγουν την Αργεντινή
Συνολικο χρεος της Ελλαδας 361 δις ευρω....οι δανειστες πνιγουν την Ελλαδα......Την εκρηξη ακομα δεν την εχουμε δει στην Ελλαδα αλλα την νοιωθεις να ερχεται"
ΛΟΝΔΙΝΟ
«Ανήθικη, πολιτικά ανεδαφική και οικονομικά παράλογη» χαρακτηρίζουν δύο ερευνητές στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» την προσπάθεια που κατέβαλε μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Αργεντινής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως προς το εξωτερικό χρέος, υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

""Αλλαγή στάσης συνιστά το άρθρο του επικεφαλής οικονομικού συντάκτη των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Βόλφγκανγκ Μίνχαου, στο οποίο διερωτάται μήπως οι Έλληνες βουλευτές θα είχαν δίκιο αν τελικά καταψήφιζαν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το συντάκτη, μέχρι την περασμένη εβδομάδα η απάντηση του στο ερώτημα για το αν πρέπει να εγκριθούν τα νέα μέτρα θα ήταν ένα κατηγορηματικό «ναι». Ωστόσο, όπως λέει, η αυστηρότητα των νέων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ συνιστούν «πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού», που απειλεί να εκτροχιάσει όλη την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.
«Η λιτότητα ήταν απαραίτητη, αλλά τώρα πρέπει η έμφαση να στραφεί προς την ανάπτυξη», σχολιάζει ο κ. Μίνχαου. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Ελλήνων τονίζει ότι τέτοια μέτρα γίνονται δεκτά μόνο όσο στο βάθος διαφαίνεται ένα αποτέλεσμα.
«Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Αναλογιζόμενοι τι διακυβεύεται, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έπρεπε να είχαν φέρει σε αυτή τη θέση την Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς......ΦΑΙΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΙΜΣ 27-6-2011"


Συγκλονιστικές εικόνες από την εξέγερση των Αργεντινών κατά της κυβέρνησης και της δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης. Οι λεηλασίες στα σουπερμάρκετ είχαν αποτέλεσμα εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία και 22 νεκρούς. Μετά τις ομαδικές παραιτήσεις υπουργών υπέβαλε την παραίτησή του και ο πρόεδρος της χώρας Ντε λα Ρούα
Υστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης και αυστηρής εφαρμογής ενός δείκτη συναλλαγματικής ισοτιμίας, σημειώνουν η καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ρακέλ Φερνάντες και ο ανεξάρτητος αναλυτής Τζόναθαν Πόρτες, κατέστη σαφές ότι οι εξαγωγές της Αργεντινής δεν επαρκούν για την αποπληρωμή του χρέους της. Το συνολικό χρέος (εσωτερικό και εξωτερικό) φτάνει τα 132 δισ. δολάρια, πέντε φορές μεγαλύτερο από τις ετήσιες εξαγωγές της. Το ποσό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που το ΔΝΤ θεωρεί ότι μπορεί η χώρα να αντέξει. Η διαφορά του 30% ανάμεσα στο χρέος της Αργεντινής και στα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το Θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ δείχνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο η Αργεντινή να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
"Χρωστάμε σχεδόν 400 δις, με εξωτερικό χρέος 252% και χρέος της κυβέρνησης 166% του ΑΕΠ. Το τελευταίο είναι αυτό που με βάση το επιτυχημένο κούρεμα 50% και το PSI, θα φτάσει το 2020 στο 120% του ΑΕΠ όσο ήταν δηλαδή και το 2009.αρα ειναι πρακτικα αδυνατο να εξοφληθει.Ακόμη όμως και εάν το PSI + υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο χρέος δεν υποχωρεί καν κάτω από το 100% του ΑΕΠ, δηλαδή, η Ελλάδα παραμένει με υψηλό χρέος, ευάλωτο σε μια σειρά από κινδύνους. Ενδεικτικές του προβληματισμού που επικρατεί για τη βιωσιμότητα του νέου σχεδίου μείωσης του ελληνικού χρέους είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις του J. Ackerman σχετικά με το εάν η συμφωνία με τους ιδιώτες είναι επαρκής για να βελτιώσει την κατάσταση στην Ελλάδα: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» είπε."Οι ξένοι πιστωτές
Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση πλήρωσε τόκους του εξωτερικού της χρέους ύψους 900 εκατ. δολαρίων, χρησιμοποιώντας χρήματα που κατασχέθηκαν από ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Αργεντινή θα έχει πληρώσει στους ξένους πιστωτές της 12 δισ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ομάδα των Δέκα Μεγαλυτέρων Βιομηχανικών Χωρών, με βαρύ όμως τίμημα: Οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 13%, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες και οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν μερικώς «παγώσει». Οπως συμβαίνει, συνήθως, από τα μέτρα έχουν πληγεί οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και οι άνεργοι. Οι άνθρωποι που σήμερα ζουν με λιγότερο από 4 δολάρια την ημέρα ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια.
"Από τα 73 δις ευρώ που έλαβε η χώρα μας από την Τρόικα των δανειστών, το 85,5% αυτού του κεφαλαίου ή 62,4 δις. ευρώ κατευθύνθηκε για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους.
Το κομμάτι που έμεινε από αυτό το δάνειο, και το οποίο ανέρχεται σε μόλις 10,6 δις. ευρώ αξιοποιήθηκε κατά το δοκούν από την κυβέρνηση και για διάφορες υποχρεώσεις και ανάγκες που είχε το Δημόσιο.
Μόλις ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ποσού χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων που υπηρετούν σε Υπουργεία, ΟΤΑ, Υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου.
Αυτοί οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα αυτές τις καταστάσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας ήταν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι οι οποίοι απειλούνται με τη μη καταβολή του μισθού ή της σύνταξης ."
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, συνεχίζουν οι δύο αναλυτές, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση της Αργεντινής θέλουν να επιβάλουν νέα βάρη στο λαό. Το ΔΝΤ απαιτεί έναν ισοσταθμισμένο προϋπολογισμό για το 2002, πράγμα που σημαίνει μείωση των δαπανών κατά 7 δισ. δολάρια, σε συνδυασμό με αύξηση της φορολογίας κατά 4 δισ. Και όλα αυτά, για να κερδίσει η Αργεντινή χρόνο.
Υφεση και έλλειμμα
Οι Φερνάντες και Πόρτες κάνουν λόγο για «οικονομική και πολιτική παράνοια». Το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αλλά η ύφεση που προκαλεί αυτό το έλλειμμα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η οικονομία θα έχει παρουσιάσει συρρίκνωση κατά 10% από το 1988, ενώ η ανεργία φτάνει το 20%. Κάθε νέα στενωπός οδηγεί σε αύξηση των κοινωνικών εντάσεων. Το ίδιο ήταν μοιραίο να γίνει και τώρα: μόνο που οι τελευταίες εντάσεις συνοδεύτηκαν και από την απώλεια πέντε ανθρωπίνων ζωών, τη λεηλασία καταστημάτων και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ούτε το ΔΝΤ ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα συμβούλευε μια ανεπτυγμένη χώρα να υιοθετήσει μια τόσο μαζοχιστική και αυτοκαταστροφική πολιτική. Κανείς δεν προτείνει την αύξηση της φορολογίας στην Αμερική, επειδή η ύφεση προκάλεσε έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Το αντίθετο: η συζήτηση που γίνεται στην Αμερική είναι ποιος συνδυασμός αύξησης των δαπανών και μείωσης της φορολογίας θα τη βοηθήσει να βγει από την ύφεση.
Παράλογη πολιτική
Δεν είναι μόνον οικονομικά παράλογο να δίνεται προτεραιότητα στο χρέος προς ξένους πιστωτές έναντι του χρέους προς εγχώριους εργαζομένους και συνταξιούχους. Είναι και πολιτικά ανεδαφικό και κοινωνικά άδικο. Οι ξένοι πιστωτές γνώριζαν καλά τους κινδύνους όταν αγόραζαν το χρέος της Αργεντινής. Οποιοσδήποτε αγόραζε ομόλογα της Αργεντινής τον τελευταίο χρόνο, γνώριζε ότι η αδυναμία αποπληρωμής του χρέους δεν είναι απλώς μια θεωρητική πιθανότητα, αλλά κάτι πολύ πιθανό. Αλλά ήθελε να κερδίσει.
"Προθεσμία 30 ημερών έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα την συνοδεύει.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ), που θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις 15 Ιανουαρίου, χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την επόμενη δόση-μαμούθ των 90 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλώση που έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τρόικας στο πρακτορείο Reuters την Παρασκευή, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα, αν δεν πειστούν ότι αυτά θα πιάσουν τόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ζητούν από την κυβέρνηση όχι μόνον να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη όλων των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται μέχρι το 2015 αλλά και να δεσμευθεί (τόσο η ίδια όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν) για την αποτελεσματική εφαρμογή και υλοποίησή τους.
Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή τους τον Ιανουάριο θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές:
-Τα πρόσθετα μέτρα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Τα μέτρα αυτά, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.
-Τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2013-2015 που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Αναφορικά με τα μέτρα που ζητούν, αυτά, όπως έχει γίνει επανειλημμένως σαφές από τους δανειστές, θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από την περικοπή των δαπανών και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα.
Επομένως, μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας η κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει να έχει προετοιμάσει σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 αλλά και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τουλάχιστον 250 οργανισμών του δημοσίου
τομέα.
Επίσης, η τρόικα ζητά:
-Τη μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές τις επιχειρήσεις.
-Την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, αστυνομικών κλπ).
-Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.
-Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που δαπανά ετησίως το κράτος σε αυτόν τον τομέα.
-Την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας.
-Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό θα προβλέπεται και η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.
-Τη λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
-Την έναρξη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
"
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ 21-12-2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου