Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Τρίζει ο δικομματισμός και τα κόμματα που στήριξαν το Μνημόνιο, όπως προκύπτει από την ψηφοφορία στη Βουλή, με το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό να αποσυντίθεται.

Χαρακτηριστικό της αποσύνθεσης και των βίαιων αλλαγών που επιφέρουν στην πολιτική τάξη της χώρας, είναι τα ρεκόρ όλων των εποχών που δημιουργούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά την ψηφοφορία που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα:

* Διαγράφηκαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 21 βουλευτές της ΝΔ και 2 βουλευτές ΛΑΟΣ. Συνολικά 45 βουλευτές εν μια νυκτί-ρεκόρ όχι για το ελληνικό κοινοβούλιο μόνο, ίσως για το βιβλίο Γκίνες! Άλλωστε δεν έχει προηγούμενο σε μια καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία να υπάρξουν διαρροές από 4 κόμματα, αφού εκτός από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και ο κ. Αυγενάκης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κυρίας Μπακογιάννη, ψηφίζοντας παρόν!

* Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε στο ελληνικό κοινοβούλιο τόσο μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και μάλιστα μέσα σε δυο χρόνια. Οι ανεξάρτητοι, αν συμπεριλάβει κανείς και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς που δεν δύνανται να αποτελούν Κοινοβουλευτική Ομάδα σχεδόν αγγίζουν τη Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη θέση, θυμίζοντας εκείνον τον… «Κανένα» στα γκάλλοπς!

* Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μικρή δύναμη του δικομματισμού, με τον πρώτο (λόγω μη διεξαγωγής ακόμα των βουλευτικών εκλογών) ΠΑΣΟΚ να διαθέτει 130 έδρες, χάνοντας…πανηγυρικά την δεδηλωμένη και τη ΝΔ μόλις 61! Και τα δυο κόμματα, δηλαδή, δεν συγκεντρώνουν μαζί όσες σχεδόν έδρες είχε το ένα εξ αυτών σε περιόδους καμπής της δύναμής του!

Είναι σαφές πως πλέον δημιουργείται ένα νέο σκηνικό:

- Το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε ντε φάκτο διάσπαση, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του Real.gr ότι οι «κοινωνιστές» που διαγράφηκαν (Χ. Κατσανίδης, Λούκα Κατσέλη κ.ά.) θα συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

- Η ΝΔ επισημοποίησε πλέον τη στροφή της από την αντιμνημονιακή της ρητορική και προφανώς αν χρειαστεί ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει πλέον και την υπογραφή του στο μίνι ή το νέο Μνημόνιο. Εκ των πραγμάτων, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αλλάξει και τις συμμαχίες του στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς πλέον «αντάρτες», είναι όσοι μέχρι χθες ήταν «νόμιμοι»! Η ΝΔ, μάλιστα, κινδυνεύει όχι απλώς να έχει αντίστοιχα γοργή φθορά με αυτή που είχε το ΠΑΣΟΚ, αλλά κινδυνεύει να πλαγιοκοπηθεί πολιτικά από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, παρά την νέα «κολοτούμπα» του τελευταίου. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, δεν αποκλείεται προοπτικά να οδηγηθούν στη ΝΔ, ξεκινώντας τις διεργασίες ανασύνθεσης στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Ανασχηματισμός ενόψει

Ο Λουκάς Παπαδήμος, πάντως, εκμεταλλευόμενος τις παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών του ΛΑΟΣ, της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Κουτσούκου, πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός ήθελε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, κοντά στο μοντέλο Μόντι, είναι όμως άγνωστο εάν οι τελευταίες εξελίξεις βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση ή θα τον οδηγήσουν σε απλή αντικατάσταση του Μ. Βορίδη, δυο ή τρεις αλλαγές και αρκετό ψαλίδι στους υφυπουργούς, ώστε να εμφανιστεί ένα λιγότερο πολυμελές κυβερνητικό σχήμα.

Ο χρόνος των εκλογών

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) θέλουν εκλογές γρήγορα, προκειμένου πρωτίστως να μην γίνουν αισθητά στους πολίτες τα μέτρα που ψηφίστηκαν τελευταία, αλλά και προκειμένου να συσπειρώσουν τα κόμματά τους και να μην υπάρξει επαρκής χρόνος για δημιουργία νέων κομμάτων.

Σε πηγαδάκι στη Βουλή τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε λόγο για εκλογές μετά το Πάσχα, με τις πληροφορίες να επιμένουν για τις 29 Απριλίου ή τις 5 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου