Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΤΙ ΚΑΡΑΤΖΑΒΕΛΗΣΤον Μάιο το άθροισμα εδρων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν 149. H ΔημΑρ ειχε 19 βουλευτες και όλοι περίμεναν/φοβόντουσαν πως θα δώσει στήριξη στο ΝΔΣΟΚ. Μαλιστα ο Τσιπρας ειχε προειδοποιήσει πως "Ψαχνουν για αριστερο Καρατζαφερη" :

Εμείς δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για τρία υπουργεία. Αποδείχθηκε ότι η αρχικά διαφαινόμενη προθυμία των κομμάτων του μνημονίου να στηρίξουν ήταν προσχηματική, εμείς καταθέσαμε πέντε άξονες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτοί ήθελαν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη


Ολοι θεώρησαν πως ο αριστερος Καρατζαφέρης θα ήταν προφανώς οι Κουβέλης και σία. Προσοχη ομως. Δεν αποκάλεσε κανένας τον Κουβέλη Καρατζαφερη ή κάτι τέτοιο. Η δήλωση έδειχνε πως "το συστημα" θα ήθελε και αριστερο άλλοθι (οπως ο Καρατζαφέρης είχε δώσει "πατριωτικο" άλλοθι) για αυτα που θα έκανε. Ο κυρ Φώτης το έλαβε το μήνυμα, έκλασε ελαφρως μέντες και δήλωσε από τότε και μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου πως δεν έχει καμία όρεξη να παίξει το ρόλο του ...αριστερου Καρατζαφέρη:


η ΔΗΜΑΡ δεν θα αποτελέσει το αριστερό άλλοθι στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης


Αυτο που υποψιαστήκαμε οι περισσότεροι ήταν πως οι Κουβέλης και σία (και μάλλον ειδικά και ιδιαίτερα οι ..σία) θα έτρεχαν σαν τρελοι να συγκυβερνησουν με τους "ρεαλιστες" του ΝΔΣΟΚ με ανταλλαγμα ισως 1-2 υπουργεία ή μερικές γεν. γραμματείες. Ισως τότε να ήταν για καλό, με δεδομένο πως χωρίς τους βουλευτές της ΔημΑρ κυβέρνηση με 149 έδρες δεν στεκόταν. Αρα ο κυρ Φώτης, αν επέλεγε το ρόλο του αριστερου Καρατζαφέρη για την πάρτη του, θα μπορούσε ίσως να "εκβιάσει" πολιτικά την νέα κυβέρνηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οποια στιγμή αναιρούσε την εμπιστοσύνη του η κυβέρνηση θα έπεφτε, εκτος και αν την στήριζε κάποιος άλλος (ΧΑ ή ΑνεξΕλ με ισχυρή μου υποψία την πρώτη) οπότε και θα είχαμε χοντρα ξεβρακώματα. Κάθε μέτρο που θα έπαιρνε αυτή η κυβέρνηση θα εξαρτιώνταν από την ψήφο της ΔημΑρ και των ...αριστερών βουλευτών της. Δεν θα μπορούσε ο κάθε Βενιζέλος να νομοθετεί στου Κασίδη την καμπούρα οπως ειχε μάθει τοσα χρόνια. Βεβαίως δεν τρεφω ιδιαιτερες αυταπάτες για την αριστερότητα ή την ριζοσπαστικότητα κτλ της ΔημΑρ αλλά (ακόμα) Πασοκ δεν έγινε,οπότε λίγο τσίπα θα είχαν παραπάνω σε σχέση με τους μνημονιολάτρες πασόκους και τους χίτες του Σαμαρά.

Καπου εκεί μπήκε απο ΠΑΣΟΚ και ΔημΑρ το ακατανόητο συμπέρασμα πως "κυβέρνηση χωρίς Συριζα δεν γίνεται". Γιατι; γιατί έτσι. Δηλαδή σου λεγανε πως εμεις, δηλ οι ΝΔΣΟΚοι και οι ΔημΑριτες τα βρήκαμε αλλά χωρις το Σύριζα δεν μπορούμε διοτι....εεεεε δεν ξέρω. Με 168 εδρες και δεν μπορουσαν; Για ποιο λόγο και με ποιο τροπο πρεπει να συμφωνήσουμε όλοι μα όλοι; Δεν θα έπρεπε ίσως ο Παπουλιας να πει στον Αντωνη να γίνει πρωθυπουργός/ζητήσει εμπιστοσύνη από τη Βουλή μιας και είχε σε κάποια φάση τη δεδηλωμένη των 168 εδρών έστω και στα κουφωτά;


Τελος παντων με τουτα και με κεινα φτάσαμε στις εκλογες του Ιουνιου. Η ΝΔ κερδισε καποιους ποντους, το ΠΑΣΟΚ ψιλοέχασε και η ΔημΑρ εμεινε περίπου στα ίδια. Η ίδια η ΔημΑρ είχε ξεσκιστεί να λέει πως δεν ειναι διατεθειμένη να δωσει αριστερο αλλοθι. Απο την άλλη δεν φάνηκε ούτε διατεθειμένη να θυμηθεί πως κατα βάθος ...ειναι αριστερά:

Και η ερώτηση ειναι: τι άλλαξε απο τον Μάιο και ξαφνικά η ΔημΑρ αποφάσισε ΚΑΙ να δωσει αριστερό άλλοθι και να γίνει αριστερός Καρατζαφέρης και όλα; Και μαλιστα παιζοντας ακριβώς το ρόλο του Καρατζαφέρη, οπως έγινε επί Παπαδήμου. Της μη απαραίτητης συγκολλητικής ουσίας δηλαδή. Οπως και ο Καρατζαφέρης όταν έφυγε, δεν έλειψε σε κανένα, έτσι και τώρα η ΔημΑρ δεν ειναι απαραίτητη για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν φύγει δεν θα λείψει σε κανέναν, ούτε και μπορεί όπως τον Μάιο να εκβιάσει πολιτικά μιας και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχουν μαζι 162 έδρες. Οι 17 της ΔημΑρ δεν δίνουν ούτε ενισχυμένη πλειοψηφία (φτανουν μέχρι 179 και όχι 180) ούτε είναι απαραίτητες για να περαστούν κάποια μέτρα. Αρα δεν μπορει (θεωρητικά τουλάχιστον) η ΔημΑρ να επηρεάσει τα τεκταινόμενα και μια ενδεχόμενη μελλοντική της αποχώρηση ή καταψήφιση δεν θα έκανε κανένα κακό σε μια κυβέρνηση ΝΔΣΟΚ. 


Μενει λοιπον η μια και μοναδική ερωτηση: Γιατί τώρα που δεν σας χρειάζονται και όχι τότε που σας είχαν ανάγκη και κόψιμο; Μήπως για να παίξετε μπάλα εκ του ασφαλούς και να κάνετε και μερικούς δικούς σας τους νέους Αδώνιδες και Μάκηδες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου