ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΔΙΑΚΑΗΣ πόθος έχει γίνει για τους Γερμανούς η πώληση ελληνικών νησιών.
Τη στιγμή που το ΙΣΤΑΜΕ, επίσημο think tank του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδει ότι μελέτη του κλείνει το μάτι για πώληση νησιών, οι Γερμανοί... ξανάρχονται. Οι τελευταίες αναφορές στον βερολινέζικο τύπο έρχονται να καταδείξουν πως ούτε οι τελευταίες νουθεσίες του IWH (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ανάπτυξη) ήταν τυχαίες ούτε οι προ ενός έτους προτροπές γερμανικών ΜΜΕ εκτός γραμμής. Αντιθέτως, οι Γερμανοί φαίνεται πως το έχουν απωθημένο να...
εξασφαλίσουν ηλιόλουστους παραθεριστικούς προορισμούς, καθώς το 1993 είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο με τη Μαδρίτη, όταν γερμανοί βουλευτές είχαν ζητήσει τη μακροχρόνια μίσθωση εκτάσεων της Μαγιόρκας.

Πωλητήριο παντού
Εχει περάσει κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Bild», σε μπαράζ δηκτικών πρωτοσέλιδών της, ζητούσε να πουληθεί μέχρι και η... Ακρόπολη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχε δώσει την προσήκουσα σημασία στο συμβάν, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, να σχολιάζει (στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD) πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις» (!).
Ενα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ «πουλήστε νησιά» είχε πρωταγωνιστή τον Frank Schaeffler, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα πέρυσι στη γερμανική Βουλή. Είναι μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και ειδικός σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο βουλευτής του CDU είχε ισχυριστεί, πως εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πρέπει να πουλήσουν ό,τι έχουν προκειμένου να πληρώσουν τους πιστωτές τους.
Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της κτίρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Μαζί με άλλους τρεις γερμανούς βουλευτές είχε αρθρογραφήσει στην «Bild» ζητώντας την παραχώρηση της Κέρκυρας.
Τα περυσινά δημοσιεύματα σε έντυπα όπως η «Bild» ή το «Focus», με εύγλωττους τίτλους όπως «Η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα 87 είναι κατοικήσιμα. Για τη δε Ακρόπολη πιστεύεται πως η αξία της φτάνει στα... 100 δισ. ευρώ!» ή «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα» και άλλα ανάλογου ύφους είχαν αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση σαν φαιδρά αποκυήματα λαϊκών εφημερίδων στερούμενα σοβαρότητας.

Ενδιαφέρον είναι πως τα χαμηλότερα αρνητικά ποσοστά είχαν καταγραφεί στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας (σχεδόν οι μισοί έβλεπαν με συμπάθεια την προοπτική της βοήθειας). Περιοχή με παραδοσιακή αντιπαλότητα προς το Βερολίνο, με συντηρητικό εκλογικό σώμα (εκφράζεται κυρίως από το CSU), προπύργιο του γερμανικού καθολικισμού. Με κατοίκους που θεωρούν τους εαυτούς τους αυτόχθονες (σε αντίθεση με τους σλαβογενείς) υπερήφανους για την ιδιαιτερότητά τους, το γλωσσικό τους ιδίωμα (στη θέση της παγγερμανικής Guten Tag- καλημέρα, οι Βαυαροί προσφωνούν με το Gruss Got) και αποκαλούν την πρωτεύουσά τους, Μόναχο, Αθήνα του Isar.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου