Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ; Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ;

Η εξαφάνιση των μετρητών θα είναι το μεγαλύτερο δράμα που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία εξαφάνισης των μετρητών είναι η εξέλιξη που αρχίζει τώρα, καθώς η "εσωτερική υποτίμηση" που ζήτησαν οι εταίροι μετατρέπεται σε "εσωτερική πτώχευση" δηλαδή η χώρα δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους ξένους δανειστές. 
Υπάρχουν τρείς αιτίες για τις οποίες τα μετρητά θα εξαφανισθούν απο την αγορά και έτσι θα φτάσουμε στον απόλυτο πάτο της ύφεσης μέσα στους επόμενους μήνες. 0ι αιτίες είναι : 
Πρώτον το δημοσίο δεν έχει ούτε ένα ευρώ για να πληρώσει τους προμηθευτές του και αν γίνει κανένα "αστείο" με την πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, δεν θα έχει ούτε για να πληρώσει τους μισθούς. Θα συνεχίσει φυσικά να πληρώνει τους ξένους πιστωτές (τόκους και χρεωλύσια) αλλά δεν θα πληρώνει τις εγχώριες υποχρεώσεις του. Ήδη ψηφίστηκε νόμος που δίνει το δικαίωμα στο δημόσιο να πληρώνει με ομόλογα - οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. 
Ο δεύτερος λόγος είναι οτι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε απο τις ελληνικές τράπεζες να της παραδώσουν εντός του Απριλίου πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων 95 δισ ευρώ που έχουν πάρει μέσω εγγυήσεων και ομολόγων. Οι τράπεζες θα πρέπει κάθε μήνα να επιστρέφουν τα συμφωνημένα ποσά στην ΕΚΤ και αυτό φυσικά θα περιορίσει τη ρευστότητα τους ασφυκτικά. Με λίγα λόγια οι τράπεζες δεν θα δώσουν φέτος καθόλου δάνεια και μάλιστα θα περιορίσουν τα δάνεια που ήδη έχουν χορηγήσει. Όποιο δάνειο λήγει δεν θα ανανεώνεται.
Τρίτον, η αγορά λειτουργεί μόνο με επιταγές και μάλιστα μεταχρονολογημένες μεγάλης διάρκειας. Οι επιχειρήσεις έχουν δυσκολία εξεύρεσης μετρητών για να πληρώσουν τους μισθούς και τις άλλες υποχρεώσεις τους. Συνεπώς θα αρχίσουν να καθυστερούν τις πληρωμές των υπαλλήλων τους και των προμηθευτών τους. Η διακράτηση μετρητών θα γίνει το "εθνικό σπορ" για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα διακόψουν εντελώς την κατανάλωση εκτός των πολύ αναγκαίων προιόντων και υπηρεσιών.
Εξαιτίας της εξαφάνισης των μετρητών θα μπούμε σε μια "φούσκα χρέους" όπου ο ένας θα χρωστάει στον άλλον  και θα ξεσπάσει νέο κύμα διαδοχικών πτωχεύσεων.
Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο, δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση ακόμη και αν είναι ευνοικές για την ελληνική υπόθεση. Και αυτό διότι η ρευστότητα δεν απελευθερώνεται άμεσα, αλλά σταδιακά στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τα χρήματα με τα οποία τροφοδοτείται η ρευστότητα είναι και πάλι δανεικά, συνεπώς κάθε ένεση ρευστότητας σήμερα δημιουργεί νεός χρέος. 
Τα μόνα μετρητά που θα μπούν στην ελληνική οικονομία φέτος θα είναι τα τουριστικά έσοδα και τα έσοδα απο τις εξαγωγές. Αυτά ασφαλώς θα περιορίσουν την ασφυξία, αλλά επαρκούν; Αμφίβολο. Η έλλειψη μετρητών θα είναι η θρυαλίδα για την κοινωνική έκρηξη διότι οδηγεί αυτόματα απο την 
φτώχεια στην πείνα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και τότε θα αρχίσουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου