Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΛΠΟ GROSSO!!!!!!!!!!!!

Δειτε πως εστησε το κολπακι της η ελληνική κυβέρνηση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημόσιου, εξάμηνης διάρκειας, που έγινε την περασμένη Τρίτη. Με παρασκηνιακές κινήσεις και παζάρια με τους έλληνες τραπεζίτες, πάσχισε να εξασφαλίσει πως το επιτόκιο δεν θα γράφει πάνω τον αριθμό 5. Ετσι, όταν η δημοπρασία έκλεισε με επιτόκιο 4,90%, τα παπαγαλάκια της ξεκινησαν την διατεταγμενη υπηρεσια τους και συνοδευόμενοι από στεναγμούς ανακούφισης, λες και η χώρα ελυσε τα βασικα της προβληματα και ξαφνικα ολα θα γινουν μελι γαλα.

Επιτόκιο 4,9% για δανεισμό εξάμηνης διάρκειας, χωρίς κανένα ρίσκο («με λίγα λόγια, να το πω έτσι, ο κίνδυνος που αναλαμβάνει είναι μηδενικός στην πραγματικότητα», έλεγε το πρωί της ίδιας μέρας στο πρωινάδικο του Mega ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης), όταν τα περιβόητα δάνεια του Μνημόνιου είναι με επιτόκιο 5% για τρία χρόνια! Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Ενα χρόνο μετά την «επιτυχημένη» (κατά την κυβερνητική προπαγάνδα) εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του Μνημόνιου, η ελληνική κυβέρνηση συνάπτει βραχυχρόνιο δανεισμό με όρους χειρότερους απ’ αυτούς του μακροχρόνιου! Και οι γκεμπελίσκοι πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία!

Ας κάνουμε, όμως, και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες συγκρίσεις. Η προηγούμενη δημοπρασία εξάμηνων γραμματίων έγινε στις 9 Νοέμβρη 2010. Αφορούσε πολύ μικρότερο ποσό (300 εκατ. έναντι 1,5 δισ. ευρώ της τωρινής δημοπρασίας) και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82%. Η αμέσως προηγούμενη δημοπρασία είχε γίνει στις 12 Οκτώβρη 2010 και το επιτόκιο, για ζήτηση 900 εκατ. ευρώ, είχε «καθήσει» στο 4,54%. Ακολούθησε η εξής διθυραμβική δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου (μίλησε για «ένα γεγονός πάρα πολύ θετικό»). Το «πάρα πολύ θετικό» συνίστατο στο ότι το Σεπτέμβρη το επιτόκιο των εξάμηνων γραμματίων ήταν 4,82%. Τώρα που φτάσαμε αισίως στο 4,90%, ο Παπακωνσταντίνου (που το Νοέμβρη, με την επάνοδο στο 4,82%, δήλωνε στο CNN ότι οι «αγορές» τιμολογούσαν τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας) δεν βγήκε να κάνει καμιά δήλωση. Αφησε τα παπαγαλάκια να διαμορφώσουν πρώτα κλίμα αγωνίας και μετά κλίμα ανακούφισης, κρύβοντας έτσι τη μεγάλη απάτη, μέσω της οποίας το ελληνικό κράτος συντηρεί την τοκογλυφία των τραπεζών.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε και πάλι, ότι ένα χρόνο πριν, το Γενάρη του 2010, το ελληνικό κράτος πουλούσε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 1,5%!!!

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου στο Reuters, ξένοι επενδυτές αγόρασαν το 37% των εντόκων που διατέθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 63% αγοράστηκε από ελληνικές τράπεζες. Αρα, ανάλογες με τις τελικές αγορές ήταν και οι προσφορές που υποβλήθηκαν, οι οποίες έφτασαν τα 5,1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 3,4 φορές το ποσό των 1,5 δισ. που ζητούσε να δανειστεί η κυβέρνηση!

Αφού υπάρχει κρίση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, πού βρήκαν περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ, για να τα ποντάρουν σε ένα μόνο «προϊόν», μέσα σε μια μόνο μέρα; Απλούστατα, η κυβέρνηση, στα παρασκηνιακά παζάρια που είχε με τους τραπεζίτες, τους υποσχέθηκε πρώτον ότι θα τους δώσει σύντομα τα νέα 25 δισ. εγγυήσεων και δεύτερον ότι δεν θα τους πιέσει να ρίξουν λεφτά στην αγορά, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με αυτά τα 25 δισ. ευρώ οι τραπεζίτες θα δανειστούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%. Δηλαδή, το κράτος τους δίνει εγγυήσεις για να δανειστούν με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ και μ’ αυτά τα λεφτά που θα πάρουν δανείζουν το κράτος με 4,9%!!!

Αυτή είναι η μεγάλη κομπίνα. Το μεγάλο πλιάτσικο στα ταμεία του ελληνικού κράτους, τα οποία γεμίζουν με λεφτά που αυτό το ίδιο κράτος αρπάζει βίαια από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Κυβέρνηση και τρόικα δουλεύουν για τους τραπεζίτες. Εκτός από τα τοκογλυφικά επιτόκια των 110 δισ. από την τρόικα, έχουν προβλέψει κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος να δανείζεται μεγάλα ποσά με τη μορφή βραχυχρόνιου δανεισμού (πάνω από 20 δισ. ευρώ προβλέπονται για το 2011), προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδη για τις τράπεζες. Ενώ ο δανεισμός από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες γίνεται με εγγυημένο επιτόκιο (1%) και με την εγγύηση των κρατών (δηλαδή, αν χρεοκοπήσει μια τράπεζα, το χρέος της προς την ΕΚΤ θα πληρωθεί από το κράτος), ο δανεισμός των κρατών από τις τράπεζες γίνεται με όρους «αγοράς». Πρώτα φτιάχνουν «κλίμα» και μετά αποσπούν ολοένα και πιο τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτή είναι η ουσία της «σωτηρίας της χώρας» που με σκληρό τρόπο βιώνει ο ελληνικός λαός εδώ και ένα χρόνο. Και θα την βιώνει για πολλά χρόνια ακόμα (τουλάχιστον μέχρι το 2024),ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ.

 Μέχρι τη μέρα της δημοπρασίας για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια, τα spreads των ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν στο επίπεδο των 1.000 μονάδων (τη Δευτέρα το είχαν ξεπεράσει). Μια μέρα μετά τη δημοπρασία (και την αντίστοιχη δημοπρασία στην Πορτογαλία), τα spreads έπεσαν κάτω από τις 800 μονάδες! Οι «κερδοσκόποι» έπαιξαν το παιχνίδι τους, εξασφάλισαν το τοκογλυφικό επιτόκιο που ήθελαν και… πάνε γι’ άλλα.Αυτες τις μερες, όλα τα δελτία ειδήσεων αφιέρωσαν πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους και τις σελίδες τους, και θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες ακόμη εντονώτερα, στην μεγάλη είδηση: Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αναδιοργανώνεται !!!!Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ......ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου