Επειδη οι αναδιαρθρώσεις, οι χρεοκοπίες και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται:
Oταν κάτι διαψεύδεται με έντονο τρόπο και συντεταγμένα τότε πράγματι κάτι συμβαίνει. Αυτό είναι δόγμα στην πολιτική και την οικονομία κι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.Το ίδιο συμβαίνει και με την αναδιάρθρωση χρέους, με όποιο τρόπο κι αν αυτή γίνει. Το σενάριο λοιπον, που προβλέπει ελεγχόμενη αναδιάρθρωση με αγορά παλαιών ομολόγων σε χαμηλή τιμή και με νέα δάνεια που θα πάρουμε από τον μηχανισμό στήριξης, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από παντού.
Ωστόσο, η αγορά είναι αυτή που βλέπει μακρύτερα και που φαίνεται να προεξοφλεί τις εξελίξεις που περιγράφαμε. Και πρέπει να θυμίσουμε ένα θέμα που είναι βασικό και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε όταν θα έρθει η ώρα: Οτι ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους είναι ουσιαστικά ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, έστω κι αν παρουσιαστεί με όμορφους τίτλους και φιοριτούρες.
Εχουμε και λέμε λοιπόν: Το Χρηματιστήριο, εκεί που παράπαιε, μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε περί τις 200 μονάδες. Για να γίνει ατμομηχανή μια αγορά που συνήθως είναι πεθαμένη, κάτι τρέχει.
Μετά το δημοσίευμα της Die Zeit την Τετάρτη ήρθαν χθες και οι γερμανικοί Financial Times να μιλήσουν για ένα σχέδιο που επεξεργάζονται οι χώρες της Ευρωζώνης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις Ελλάδα και Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος των χρεών τους μέσω του μηχανισμού στήριξης (EFSF).
Σύμφωνα με το σχέδιο, το EFSF θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα από τις χώρες ή να τις χορηγήσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους που θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά χρέους, προκειμένου να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Βγαίνει με τη σειρά της εκπρόσωπος της Goldman Sachs και λέει ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω εάν δεν υποχωρήσει το κόστος δανεισμού. Εκτός κι αν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, νομίζω ότι κάποια μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανό γεγονός μετά από το 2011, τονίζουν. Με λίγα λόγια “κούρεμα”.
Παράλληλα, η Goldman Sachs αναφέρει «Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα συμβεί είτε με το χρόνο και με τη δημοσιονομική λιτότητα (αν και οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν πολύ υπομονή γι αυτό) είτε μέσω κάποιας άμεσης παρέμβασης. Αυτό περιμένουμε: πρόκειται να κάνει κάτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Δημοσιευεται επισης κι ένα τηλεγράφημα του Reuters το οποίο αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να εξετάζουν την εμπλοκή του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις αγορές ομολόγων προβληματικών κρατών της ζώνης του ευρώ.
Με βαση αυτην την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να προβαίνει σε επαναγορές ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η ζώνη του ευρώ έως τα μέσα του Μαρτίου. Αυτά λέει το πρακτορείο και συνήθως δεν κάνει γκάφες.
Από την άλλη, βγαίνει η Κομισιόν και διαψεύδει χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης ανοησίες.
Επίσης, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Klaus Regling, εκτιμά ότι Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους.
Τέλος, και το ΔΝΤ κάνει λόγο για θετικό βήμα μια επιμήκυνση του δανείου, αλλά λέει όχι σε μια αναδιάρθρωση. “Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών της” σημειώνει το ΔΝΤ.
Επειδή οι αναδιαρθρώσεις, χρεοκοπίες, επιμηκύνσεις δεν προαναγγέλλονται (το ίδιο και οι υποτιμήσεις φυσικά), είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαψεύσεις.
Ομως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχει κλειδώσει το σχέδιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέσω της αγοράς.
Κι επειδή στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει και κρυφογελάνε και αρχίζουν να μιλάνε στο παρασκήνιο για λύση που έρχεται, τότε σίγουρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Ορισμένοι μάλιστα ονειρεύονται μια παράταση για την αποπληρωμή του χρέους γύρω στην 25ετια και μια μείωση του εποτοκίου γυρω στο 2, 5% για να χαλαρώσουν οι αγορές και να έρθει μετά το «κούρεμα».
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το σενάριο των εκλογών καθώς στον κόσμο θα μπει ένα δίλημμα: «Θέλετε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία άνευ όρων»; Δεν αποκλείεται να αποτελέσει και ένα νέο εκλογικό δίλημμα προς τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ να εκμαιεύσει την ψήφο των πολιτών, να κερδίσει τις εκλογές και να έχει μια καθαρή τετραετία μπροστά του, χωρίς προσκόμματα και γκρίνιες. Κι επειδή οποιαδήποτε λύση θα έχει μεγάλο κόστος -διότι δεν είναι κορόϊδα αυτοί που θα μας ξαναδανείσουν και επειδη το βερεσε τέλειωσε- θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση για να λάβει τα πολύ σκληρά μέτρα που θα διατάξουν οι δανειστές μας.Βεβαια τα κανονιζουν χωρις τον ξενοδοχο που στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι ο λαος γιατι και τα δυο μεγαλα;; κομματα δεν υπαρχει περιπτωση να δουν αυτοδυναμια ουτε στον υπνο τους.Οποτε τα ονειρα περι αυτοδυναμιας ας τα ξεχασουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου