Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ........

Τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων προτείνει και το Ίδρυμα Bruegel που είναι δεξαμενή σκέψης με επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο Όμιλος Vienna Insurance Group, ο μεγαλύτερος της Ανατολική Ευρώπης, διέγραψε το 25% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του και προχώρησε σε διαγραφές της ονομαστικής αξίας ομολόγων και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης, όπως μεταδίδει το Bloomberg. "Υπάρχουν συζητήσεις, αν θα υπάρξουν μειώσεις της αξίας των ομολόγων, εκούσιες ή ακούσιες", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μάρτιν Ζίμχαντλ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ομίλου το 2010, προσθέτοντας ότι "θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτό".

Ο κ. Ζίμχαντλ είπε ότι τα ποσοστά "κουρέματος" των ομολόγων διαφέρουν για τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες, πέρα από το ότι ο αυστριακός Όμιλος δεν προχώρησε σε διαγραφή της αξίας των ιταλικών ομολόγων. Η συνολική ζημιά για τον Όμιλο από τα κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε χαμηλό διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, είπε.

Τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων προτείνει και το Ίδρυμα Bruegel που είναι δεξαμενή σκέψης με επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. "Νομίζουμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο και είναι καλύτερα να γίνει τώρα και όχι αργότερα η αναδιάρθρωσή του", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο κ. Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος ετοιμάζει σχετική έκθεση για να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ντάρβας είπε ότι αν υποτεθεί ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, το "κούρεμα" των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι 40% φέτος, ενώ θα αυξηθεί στο 60%, αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης περιμένει έως το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου