Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινανε οι κινητοποιήσεις των αγρότων, αλλα άλλαζει και ο τρόπος των κινητοποιησεων. Φέτος τα τρακτέρ θα εμφανιστούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στις 7 Φεβρουαρίου (και όχι τον Ιανουάριο)...oχι όμως για να κλείσουν κομβικά σημεία του δρόμου, αλλά για να ανοίξουν τους σταθμούς διοδίων.
Αυτό αποφάσισε χθες στα Γιαννιτσά η συντονιστική επιτροπή, που εκπροσωπήθηκε από 60 αγροτοσυνδικαλιστές των περιοχών Λάρισας, Αλμυρού, Μικροθηβών, Χαλκιδικής, Προμαχώνα, Σερρών, Κιλκίς, Μαλγάρων, Πέλλας, Γρεβενών, Φλώρινας και Αμυνταίου. Παράλληλα οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων που επικεντρώνονται στο κόστος παραγωγής και στις αλλαγές που επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στη Θεσσαλονίκη. “Καλούμε τον υπουργό την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Από τη συνάντηση αυτή θα κριθεί αν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις ή όχι”δηλωσαν αγροτοσυνδικαλιστες
Θα σηκώσουν τις μπάρες
Με το σύνθημα “Ανοίγουμε τους δρόμους που έκλεισε η κυβέρνηση”, οι αγρότες θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στους δέκα σταθμούς διοδίων επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και θα σηκώσουν τις μπάρες. Έτσι θα έχουν τους οδηγούς με το μέρος τους, αφού και διόδια δεν θα πληρώνουν και δεν θα εμποδίζεται η κυκλοφορία. Στους δρόμους βγαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι αγρότες του Έβρου. Προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στην Ορεστιάδα, μπροστά από την Αγροτική Τράπεζα, και την Πέμπτη 27 του μηνός θα προχωρήσουν στη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Τι ζητούν
Ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων είναι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυξάνονται από 3% σε 4% οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, οι οποίες θα πρέπει να προπληρώνονται ασχέτως αν ο παραγωγός έχει δηλώσει ζημιές στα προϊόντα του. Συγχρόνως περιορίζει σημαντικά τις ασθένειες που καλύπτονται από τον κανονισμό. Επιπλέον επιμηκύνεται ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων. Από τρεις μήνες που ισχύει σήμερα σε οκτώ, ίσως και σε δώδεκα. Προβλήματα δημιουργούνται και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς εξαιτίας γραφειοκρατικών λαθών και καθυστερήσεων είναι απλήρωτοι περίπου 12.000 αγρότες.

Το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο έχει φθάσει το 1,40 ευρώ και οι αγρότες δεν λαμβάνουν επιστροφή ούτε το 30% της κατανάλωσης. Αυτό που διεκδικούν είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου