Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Οι Ιππότες της Αποκάλυψης καλπάζουν γερά τα πρώτα 24ωρα του 2011. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μέσα σ’ αυτή τη χρονιά θα έχουμε παγκόσμια διατροφική κρίση. Οι τιμές βασικών τροφίμων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η πείνα θερίζει τους πληθυσμούς σε τριτοκοσμικές περιοχές, αλλά διεισδύει με μεγάλη ταχύτητα και στο περίφημο πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Η δικτατορία των αγορών, οι ελάχιστοι που κυβερνούν και θέλουν τον απόλυτο έλεγχο των πολλών ρυθμίζουν και τις τιμές των βασικών αγαθών που γίνονται ολοένα και λιγότερα αφού η οικονομική καρκινογένεση που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη βιάζει το περιβάλλον, αλλάζει το κλίμα και η εκδίκηση της φύσης έρχεται με ακραία καιρικά φαινόμενα κατακλυσμούς, πλημμύρες και τυφώνες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.
Ταραχές στο Αλγέρι με σύνθημα «φέρτε μας ζάχαρη». Ο στρατός κατέβηκε στους δρόμους της Βολιβίας, γιατί οι κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν ψωμί, λόγω της ακρίβειας. Επεισόδια στην Τυνησία και σε άλλες περιοχές του κόσμου με αφορμή τις αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν πώς βρέθηκαν περίπου 5000 χιλιάδες ψόφια μαύρα πουλιά στις αυλές και στους δρόμους μιας πόλης των ΗΠΑ και λίγο πιο πάνω σε μια παραλία ξεβράστηκαν χιλιάδες νεκρά ψάρια. Χιλιάδες φίδια και κροκόδειλοι πέρασαν μαζί με τα νερά μέσα στις πόλεις της Αυστραλίας που πλημμύρισαν από τον πρωτοφανή κατακλυσμό. Σίγουρα δεν πάσχω από θρησκοληψία, αλλά δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι μοιάζουν με σημάδια Αποκάλυψης. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι το Τέρας αναδύεται μέσα από τον ωκεανό των αγορών, όπως το περιγράφει το όραμά του.
Οι ιππότες της Αποκάλυψης καλπάζουν σε έναν κόσμο υποταγμένο σε λογιστικές εγγραφές, σε καμπύλες, σε γραμμικές εξισώσεις. Σε έναν κόσμο που δείχνει υπνωτισμένος, να παρακολουθεί τα spreads και την κίνηση των αγορών στα φωτεινά καντράν των κομπιούτερ του Χρηματιστηρίου. Ηλεκτρονικά, ψηφιακά πλοκάμια ενός τέρατος που πνίγει την ανθρώπινη φύση και την οδηγεί από μέρα σε μέρα σε αυτοκαταστροφή. Οι αγορές, οι ελάχιστοι που κυβερνούν και ελέγχουν τα δισεκατομμύρια συνεργάζονται με πολιτικούς ηγέτες και κυβερνήτες που αναδεικνύουν στις ισχυρότερες περιοχές-κράτη του κόσμου προκειμένου η πολιτική που ασκείται και οι νόμοι που επιβάλλονται να είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο και την ασφυκτική καθοδήγησή τους. Το παιχνίδι είναι πλέον ολοκάθαρο στα μάτια εκατομμύριων ανθρώπων σε όλη τη γη. Τράπεζες και fund διαχείρισης μεγάλων κεφαλαίων δανείζουν υφιστάμενες κυβερνήσεις με υψηλούς στόχους και πέρα από την δυνατότητα επιστροφής των κεφαλαίων που λαμβάνει κάθε χώρα, έτσι ώστε να είναι συνεχώς υπό πλήρη έλεγχο και να μην μπορεί ποτέ να απελευθερωθεί από τα δεσμά της. Σ’ αυτό το παιχνίδι μπαίνει ο δεύτερος πυλώνας της άτυπης αλλά υπαρκτής παγκόσμιας διακυβέρνησης που είναι οι πολυεθνικές. Χρόνο με το χρόνο συγχωνευόμενες μεταξύ τους γίνονται ολοένα και λιγότερες, αλλά πιο ισχυρές. Άλλωστε αυτό επιδιώκει η σχολή του Σικάγου, ο κανιβαλισμός του νεοφιλελευθερισμού που έχει θρησκεία το χρήμα και πίστη την εταιρειοκρατία. Οι πολυεθνικές αφυδατώνουν το σκελετό της μεσαίας οικονομίας, εξαλείφουν ανεπιθύμητα μερίδια και καταλαμβάνουν το κενό που αφήνουν τα λουκέτα, η έλλειψη ευκαιριών και η ανεργία. Περίπου 5,5 τρισ. παφλάζουν όλο το 24ωρο και γίνονται ολοένα και περισσότερα για τους ελάχιστους, για το Τέρας που αναδύεται από τον ωκεανό των αγορών και φοράει όπως περιγράφεται στην Αποκάλυψη το στέμμα μιας διεφθαρμένης πολιτικής ηγεσίας.
Οι Ιππότες της Αποκάλυψης, ο λιμός, ο λοιμός, ο πόλεμος και ο θάνατος καλπάζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη που σείεται από τις κλιματολογικές αλλαγές, από την καταστροφή του όζοντος και την αύξηση της υπεριόδους ηλιακής ακτινοβολίας, λες και θέλει να αποβάλλει τα παθογόνα μικρόβια που είναι υπαίτια για την ασθένειά του. Η φθηνότερη μετοχή την οποία δεν παίζει και στην οποία δεν επενδύει κανένας από τους ελάχιστους των αγορών είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Και εκεί αρχίζει η τρέλα και η αυτοκαταστροφή που βλέπουμε να συντελείται γύρω μας – και στη χώρα μας – αφού τα πάντα κινούνται γύρω από αριθμούς που ζαλίζουν και οδηγούν μόνο στη δυστυχία των ανθρώπων. Εδώ βέβαια, ακόμη εμείς πιστεύουμε, ότι μπορεί να ανακτήσουμε το βάδισμά μας εξαγνιζόμενοι, από ταγούς που έχουν απολέσει πλήρως το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την έννοια της ηθικής αντίληψης των πραγμάτων και το σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου