Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές επιχειρούν να σπάσουν το οδόφραγμα και να μπούνε στην πλατειά Ταχρίρ
Σκηνές …Ben Hur στο κέντρο του Καίρου
Το κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχει γεμίσει καπνούς και αναθυμιάσεις από δακρυγόνα, καθώς το πανδαιμόνιο που επικρατεί από το μεσημέρι, συνεχίζεται αμείωτο, με πραγματικές μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του προέδρου Mubarak.

Μάλιστα, σε μια σουρεαλιστική στιγμή που θυμίζει τη ταινία Ben Hur, οι οπαδοί του Mubarak πραγματοποίησαν έφιππη επέλαση εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένο στη πλατεία Tahrir, χρησιμοποιώντας μαστίγια  και σπαθιά, επάνω σε άλογα και καμήλες! Ένας τουλάχιστον από αυτούς ρίχτηκε στο έδαφος και εδάρη ανηλεώς.
Οι φιλοκυβερνητικοί σπάνε τα οδοφράγματα και αρχίζουν να μπαίνουν στην πλατεία
Στις μάχες που ξέσπασαν χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, καδρόνια, και σιδηρολοστοί. Σε κάποια φάση υπήρξαν αναφορές πως οι δυο αντιμαχόμενες ομάδες τα βρήκαν μεταξύ τους, αλλά η πληροφορία γρήγορα διαψεύσθηκε, με τον «πόλεμο» να συνεχίζει ανελέητος. Μάλιστα, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, οι υποστηρικτές του προέδρου περικύκλωσαν τη πλατεία, παγιδεύοντας τους διαδηλωτές, και πετώντας βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες, ότι οι κυβερνητικοί έριχναν από μπαλκόνια τσιμεντόλιθους  επάνω στο πλήθος των διαδηλωτών που βρίσκονταν από κάτω.

Ο Mohamed ElBaradei ζήτησε από το στρατό να παρέμβει ώστε να προστατευτούν οι πολίτες, αλλά μέχρι τώρα αυτός περιορίζεται στη ρίψη προειδοποιητικών και μόνο βολών. Σύμφωνα με το CNN υπάρχουν φόβοι για πραγματικό λουτρό αίματος, μόλις πέσει το σκοτάδι.

Η δέσμευση του Mubarak να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, που αναμένονταν να ηρεμήσει τα πλήθη, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο ElBaradei του ζητά να φύγει εδώ και τώρα. Όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, «Κανέναν δεν ικανοποίησε η ανακοίνωσή του. Κανένας δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μη καταλάβει ότι πρόκειται για κόλπο. Είναι μια παραπλάνηση εκ μέρους του. Οι διαδηλωτές θα πάνε σπίτια τους, μόνο όταν παραιτηθεί ο πρόεδρος».


CNN, Wall Street Journal αναδημοσιευση απο το antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου