Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΡΚΕΛ - ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ :ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Στις πλάτες της Μέρκελ ελπίζει η κυβέρνηση και εξαπολύει νέα ανοιχτή επίθεση εναντίον κοινωνικών στρωμάτων. Προσδοκά ότι η συζήτηση για επιμήκυνση του δανείου και μικρό "κούρεμα" μπορεί να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά ώστε να εφαρμόσει, ακόμη και διά της βίας, τα περίφημα "διαρθρωτικά" μέτρα.
Χθες, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κούρεμα μισθών, το πιθανότερο θα χαθεί ο 14ος μισθός. Η τρόικα εκτιμά ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις σκαλώνουν και ζητεί, εν ονόματι και πάλι της ανταγωνιστικότητας, να μειωθούν οι μισθοί οριζόντια και με νομοθετική ρύθμιση.
Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου με τους γιατρούς, ενώ η άρνηση πληρωμής εισιτηρίου, μέτρο αντίστασης στην ακρίβεια, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά σαφέστερης αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κοινωνική κινητικότητα προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να δυσφημήσει ως "κίνημα τσαμπατζήδων" την αυτονόητη κοινωνική άμυνα στην αύξηση των εισιτηρίων κατά 40%. Επιχειρείται μάλιστα τεχνηέντως να εμφανιστεί ότι και η άρνηση πληρωμής διοδίων, δηλαδή η άρνηση καταβολής υπέρογκων ποσών που εισπράττουν ιδιωτικές εταιρείες, είναι το ίδιο με τη μη καταβολή εισιτηρίων που εισπράττουν δημόσιοι οργανισμοί. Αν ισχύει αυτός ο κυβερνητικός ισχυρισμός, ισχύει μόνον ως προς το γεγονός ότι η αύξηση εισιτηρίων και διοδίων γίνεται με κυβερνητική απόφαση και πλήττει το εισόδημα των εργαζομένων.
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κατορθώσει μέχρι τώρα να στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και να βυθίζει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στον φόβο και την αναδίπλωση. Όταν όμως πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα, όταν η μία μετά την άλλη κοινωνική κατηγορία αισθάνεται ταπεινωμένη από τη βαναυσότητα του συστήματος του Μνημονίου, όταν ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαπιστώνουν ότι απειλούνται ή εξαπατώνται από την εξουσία, είναι αναμενόμενο η πρόσθεση των "ηττημένων" να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό της δύναμης των κοινωνικών αντιδράσεων.
Εκεί βρίσκεται η κυβέρνηση σήμερα. Απομονωμένη από λαϊκά, αλλά και από μεσαία στρώματα. Με μοναδική δύναμή της την αμέριστη στήριξη από τις διεθνείς δυνάμεις του Μνημονίου, τον αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό, που σήμερα απαιτεί συνταγματική κατοχύρωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γρήγορες και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Τι άλλο μπορεί να προδιαγράφεται με τη συνολική επίθεση στο εισόδημα που προανήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου