Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ερχονται νέα εισπρακτικά μέτρα μεταξύ των οποίων και οι περικοπές επιδομάτων αφού σήμερα έγιναν γνωστά από επίσημες πηγές τα εξής
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, άρχισε σιγά-σιγά να μιλάει για νέα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ τα οποία θα θεραπεύσουν αστοχίες του Προϋπολογισμού 2011
Ανακοινώθηκε ότι τα κριτήρια και την καταβολή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους αυστηροποιούνται
Η πτώση στις εισπράξεις εσόδων συνεχίστηκε και κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Όμως, χειρότερη είδηση απ’ όλες τις προηγούμενες είναι η εκ νέουδιεύρυνση του spread του Ελληνικού 10-ετούς Ομολόγου, έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού και η εκ νέου άνοδος των CDS.
Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε. Όσο και να επιμένουν οι εγχώριοι και διεθνείς βρικόλακες του νέο-φιλελευθερισμού ότι η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου κυβερνητική οικονομική πολιτική είναι η μόνη που θα βγάλει την χώρα από την δημοσιονομική κρίση, τα βασικά στοιχεία με τα οποία μετράμε την κατάσταση μίας οικονομίας (ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός) θα επιδεινώνονται μήνα με τον μήνα. Δεν κατέχουμε την απόλυτη σοφία και γνώση απλά μελετάμε τα αντίστοιχα παγκόσμια δεδομένα και φτάνουμε στο αυτονόητο συμπέρασμα. Η οικονομία θα «σκάσει» γιατί δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη ύφεση, να αντιμετωπίσει την τεράστια ανεργία και να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Έτσι έγινε και στην Αργεντινή μέχρι που «έσκασαν» οι τράπεζες και προκλήθηκε κοινωνική αναταραχή και εξέγερση, κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα και στην Ελλάδα.
Σε πολύ απλά Ελληνικά. Όταν λέμε ύφεση 6,6 % τον τελευταίο μήνα του 2010 (Δεκέμβριο), σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας είχαν κατά μέσο όρο 6,6 % μικρότερο όγκο εργασιών τον Δεκέμβριο του 2010, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009. Γιατί συνέβη αυτό. Γιατί μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, και ευνόητα μειώθηκε και η λιανική κατανάλωση. Όταν υπολογίζεται η ανεργία, που αυξήθηκε στο 14,8 % τον Δεκέμβριο του 2010, σημαίνει ότι σε κάθε 100 εργαζόμενους οι 15 είναι άνεργοι και ζουν είτε με τις πενιχρές καταθέσεις τους, είτε με δανεικά, είτε καταναλώνοντας τα απολύτως ελάχιστα και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σκαρφαλωμένος στο 4 %, τότε η αγοραστική δύναμη, των όσων καταναλωτών έχουν ακόμα δουλειά, μειώθηκε για το εναπομείναν εισόδημα μετά τις περικοπές κατά 4 % τουλάχιστον. …

Θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιτελείο θα αλλάξει σιγά-σιγά προς το καλύτερο. Δηλαδή θα σταματήσει να αυξάνεται η ύφεση, θα μειωθεί η ανεργία και θα συρρικνωθεί ο πληθωρισμός. Και όλα αυτά γιατι; Γιατί σύμφωνά με το Οικονομικό Επιτελείο αυξάνονται οι εξαγωγές και αυτό είναι ενθαρρυντικότατο σημάδι. Σωστά, θα πει κάποιος καλοπροαίρετος, αλλά πάλι θα διερωτηθεί όσο και καλοπροαίρετος να είναι: «Τότε γιατί τα κέρδη των εταιρειών μειώνονται;». Εκεί απάντηση δεν δίνεται από την αύξηση των εξαγωγών (που μπορεί να είναι και ευκαιριακή), αλλά από την πτώση της εγχώριας λιανικής κατανάλωσης. Όλη αυτή την κατάσταση η διεθνής βιβλιογραφία την ονομάζει εκλαϊκευμένα το σπιράλ του θανάτου, ενώ η επιστημονική της ονομασία είναι στασιμοπληθωρισμός.
Η μοναδική λύση σε αυτόν τον κύκλο του θανάτου είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Μέχρι σήμερα το ζητάγαμε μόνοι μας. Από σήμερα άρχισε και το ζητάει και ένα μεγάλο-στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Παπασπύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου