Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

«Αναπότρεπτη η καθοδική πορεία της Ελλάδας»…

«Αναπότρεπτη η καθοδική πορεία της Ελλάδας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της σημερινής Die Welt του Βερολίνου, το οποίο κάνει μια ανασκόπηση της ελληνικής κρίσης τον τελευταίο χρόνο.
Κατ’ αρχήν αναφέρεται στη περσινή ρήση Παπανδρέου ότι ‘δεν προτίθεται’ η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα σεντ από τους Γερμανούς φορολογούμενους, κατόπιν στην ευρωβοήθεια, στις επιτυχίες της κυβέρνησης όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στα προβλήματα ιδιωτικοποίησης και….
επιβολής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και καταλήγει:
«Ένας στους τρεις Έλληνες καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του για να τα φέρει βόλτα. Ήδη τον Οκτώβριο η ανεργία άγγιζε το 13,5% και όπως φαίνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται συνεχώς.
Η καθοδική πορεία δεν έχει ανακοπεί.
Στα μέσα Φεβρουαρίου η ΕΤΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, η οποία προβλέπει και νέα συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ασκεί κριτική στο γεγονός ότι ακόμη δεν άρχισαν καν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τονίζει πως δεν υφίσταται μέχρι τώρα καμία ουσιαστική βελτίωση στον κρατικό μηχανισμό.
Ένα πρόγραμμα μαζικών απολύσεων θα προκαλούσε όμως σοβαρές συγκρούσεις της κυβέρνησης με τους ψηφοφόρους της.»
«Η μέχρι τώρα εξέλιξη της ελληνικής κρίσης επιβεβαιώνει τους σκεπτικιστές, όπως π.χ. την Άνε Κρύγκερ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, που δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι όχι μόνον δεν έχει νόημα η ευρωβοήθεια χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα προκαλέσει και ζημίες, γιατί θα εκτινάξει στα ύψη το ελληνικό χρέος.
Όμως Βερολίνο και Παρίσι απέρριπταν τότε τη χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης.»
«Τώρα αναζητούν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διέξοδο από το δεδηλωμένο τους ‘όχι’ στην αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε αυτό παραπέμπουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τόμας Μίροφ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ότι είναι λάθος ‘να κάνουμε ταμπού’ την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας.
‘Είναι καλύτερα να ασχοληθούμε έγκαιρα με τα χρέη της Ελλάδας, παρά να μεταθέσουμε την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον’, είχε δηλώσει ο κ. Μίροφ.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι όμως αυτή που διστάζει ακόμη να δώσει την συγκατάθεσή της για μια ευρεία μείωση του χρέους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου