Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Ακόμη και αν υπάρξει κάποιας μορφής λύση στις 24 και 25 Μαρτίου και η Ευρώπη στηρίξει την Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να προετοιμασθεί για κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους.
Συγκεκριμένα  «διαφαίνεται ότι η Ευρώπη θα λάβει απόφαση για την Ελλάδα και θα προτείνει ένα μηχανισμό στήριξης καθότι διαπιστώνεται ότι η χώρα οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Για να μην υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και η χώρα οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα.
Όμως η λύση που θα προταθεί δεν θα λύνει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος. Χρωστάει πολλά και παράγει λίγα και από αυτά τα λίγα πρέπει να πληρώσει τα πολλά που χρωστάει.
Το οικονομικό μοντέλο της χώρας οδηγείται σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας ακόμη και με βοήθεια δεν έχει εκλείψει. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες και οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να προετοιμασθούν ότι κάτι μπορεί να χάσουν είτε λίγο είτε πολύ κάτι θα χάσουν.
Παντως με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και αξιολογώντας την παράμετρο ότι η Ευρώπη θα επιδιώξει με κάποιο τρόπο να στηρίξει την Ελλάδα η χώρα έχει μια επιλογή ή την χρονική μετατόπιση του βέβαιου θανάτου ή να προχωρήσει μέσα στους επόμενους 3-5 μήνες σε μια ελεγχόμενη ή μη ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Τωρα αν αυτη η λύση  θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας η απάντηση είναι ξεκάθαρη η χώρα και η οικονομία δεν μπορούν να επιβιώσουν πλέον. Το σοκ θα είναι μεγάλο και όλοι θα επηρεαστούν πολύ αρνητικά, θα προκληθεί συστημικό σοκ θα κινδυνεύουν τράπεζες να καταρρεύσουν αλλά όσοι σωθούν θα αποτελέσουν και την βάση της νέας οικονομίας. Μην υπάρχουν αυταπάτες όσο πιο γρήγορα συμβεί το μοιραίο τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα περάσει στην δεύτερη φάση στην επαναδόμηση της οικονομίας.
Τι είναι προτιμότερο  να σέρνεται η οικονομία επί μακρόν χωρίς πυξίδα, χωρίς μέλλον χωρίς προοπτική, ή να υπάρξει το σοκ και μετά από αυτά σιγά και σταθερά όλες οι δυνάμεις που θα απομείνουν να ξανακτίσουν την οικονομία; Αν περιμένουμε η οικονομία αυτή να σωθεί απλά θα παρατείνουμε το μοιραίο που απλά αντί να έρθει τώρα θα έρθει αργότερα.
Πάντως οι τραπεζίτες ανεξάρτητα αν είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι συμφωνούν ότι μέσα στους 3 με 5 μήνες θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το κεφάλαιο αβεβαιότητα που προκαλούν τα ομόλογα στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη με spreads 1550 μονάδες βάσης ή απόδοση 17,75% στα ομόλογα Ιανουαρίου 2014 ή στην 10ετία 12,75% ή 948 μονάδες βάσης spreads τα επίπεδα αυτά προεξοφλούν χρεοκοπία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου