Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Citigroup: “Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κατέβει από το βαγόνι του ευρώ”...



Της Νατάσας Καντζάβελου, Λονδίνο

Η ιδιωτικοποίηση είναι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει την τρύπα χρέους της. Δεν συμπεριλαμβάνεται βέβαια στην ιδιωτικοποίηση η πώληση μνημείων, όπως της Ακρόπολης στους Τούρκους!". Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος στη Citigroup, σε ομιλία για την κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ, στο...
London Bussiness School, δήλωσε πώς η Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

"To 50% αποτελούν κρατικές επιχειρήσεις και οι πολιτικές αντιδράσεις είναι έντονες ώστε είναι δύσκολο η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει την υλοποίησή της και το υπόλοιπο αποτελούν ακίνητη περιουσία" .

Ο γνωστός οικονομολόγος σχολιάζοντας το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η χώρα δήλωσε ότι " Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κατέβει από το βαγόνι του ευρώ" καθώς η λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Υπάρχουν υποψίες ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε οριστικό σχέδιο ούτε στην Σύνοδο Κορυφής, τέλη Μαρτίου.

Η αναδιάρθρωση αποτελεί και για τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς θα την βοηθήσει έστω και σε μικρό βαθμό να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το τέλος της επόμενης διετίας. Όμως, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα, όταν γίνει η αναδιάρθρωση, θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έως τότε οι ξένοι επενδυτές θα έχουν σε μεγάλο βαθμό αποχωρήσει από τα ομόλογα. Πιθανολογείται ότι αυτή είναι μία από τις παραμέτρους που η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης παραμένει εκκρεμότητα.

Ο Willem Buiter αναφέρεται στην υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και τονίζει ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται είναι περισσότερα από όσα έχουν υπολογιστεί. "Δεν υπάρχει κράτος για να τις στηρίξει και επιπλέον, η οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση". Υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε stress tests και ανακοίνωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, ενώ σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου